Znanstvenici izvukli vanilin - iz plastičnog otpada - Monitor.hr
04.07.2021. (08:00)

Kad život otpada ti da - vaniliju ti napravi

Znanstvenici izvukli vanilin – iz plastičnog otpada

Ova nosu ugodna biljka, iz koje se izvlače ekstrakti za brojne proizvode, uskoro bi mogla dobiti svoju alternativu. Znanstvenici u Škotskoj osmislili su način kako izvući kemijski spoj vanilin iz jednog potpuno bizarnog materijala – plastičnog otpada s kopna i mora. Iako se vanilin dobiva iz prirodnog ekstrakta zrna vanilije, on se može dobiti i sintetički – iz nafte, a  da bi ga stvorili od plastike, istraživači su genetski modificirali soj bakterija E. coli kako bi mogli napraviti vanilin od tereftalne kiseline, sirovine koja se koristi u proizvodnji plastičnih boca, a koja se može razgraditi pomoću posebnih enzima koji ih reduciraju na njihove osnovne kemijske komponente. Budući da koristi mikrobnu fermentaciju, kemija je slična onoj u proizvodnji piva. Green.hr


Slične vijesti

22.07. (16:00)

Nama ugodno, njima fuj

Samo poprskajte okvire prozora: Ova dva začina otjerat će komarce i muhe iz vašeg doma

U kućnoj radinosti lako možete napraviti repelent koji će učinkovito odbijati insekte, a potrebna su vam samo dva začina, koja predivno mirišu – cimet i vanilija. Recept je vrlo jednostavan. Žlicu mljevenog cimeta otopite u 2 dcl vode i dodajte nekoliko žlicu ekstrakta od vanilije. Otopinu dobro promiješajte pa procijedite kroz gazu da odstranite ostatke cimeta. Sve ulijte u čistu bočicu s raspršivačem i našpricajte na okvire prozora i vrata nekoliko puta dnevno. Budući da je ovaj repelent posve prirodan i ne sadrži sastojke koji su agresivni za ljudsku kožu, možete ga koristiti i na sebi. Green

13.04.2016. (08:15)

Jel velika kao zemaljska kugla možda?

Zagreb: Kuglica sladoleda 9 kuna, zbog sastojka kojeg se i ne koristi

Kuglica sladoleda u Zagrebu, u slastičarnama u centru poskupjela je i sada je prosječna cijena 9 kuna, dok u Rijeci, Osijeku i Dubrovniku zasad nije bilo poskupljenja i kugla stoji od 5 u Osijeku do 10 kuna u Dubrovniku. Slastičari se opravdavaju višom cijenom vanilije, koja je poskupjela zbog lošeg uroda na Madagaskaru, te višim cijenama čokolade, badema, pistacije i lješnjaka, no, kako kaže jedan od slastičara, koji nije dizao cijenu, većina njegovih kolega pravi sladoleda od pasta baze, a cijene paste se nisu mijenjale. Inače, po pravilima, voćni deserti trebali bi imati barem pet posto voća. Jutarnji