Zašto cijene u ugostiteljstvu nisu pale kada im je smanjen PDV? - Monitor.hr
28.11.2016. (18:20)

Vruća pitanja

Zašto cijene u ugostiteljstvu nisu pale kada im je smanjen PDV?

Cijene u ugostiteljstvu se nisu statistički značajno mijenjale 10 godina, objašnjavaju ugostitelji zašto cijene nisu pale iako im je smanjen PDV. U to doba su ulazne cijene narasle i u konačnici ozbiljno nagrizle posao, te je to tek balansirano s tih 13% – skuplji su i energenti i voda, ali je najveći skok u cijenama dobavljača gdje su sve namirnice poskupjele od 25% do čak i više od 100%. Index


Slične vijesti

24.10. (10:00)

A i manje se kafeniše

Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje

Zagrebačke ugostitelje, kao i njihove kolege diljem zemlje, muče gorući problemi u sektoru, ponajviše kvalitetno obrazovanje mladih i nedostatak radne snage. O tim temama bilo je riječi i na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja održanog u srijedu u Esplanade Zagreb Hotelu. Raste interes za upisom ugostiteljskih srednjih škola. Ove godine upisano je dva razreda više barmena i kuhara, te jedan razred hotelijera više. No, zabilježen je pad broja ugostiteljskih objekata. Problem su, pokraj nedostatka kvalificirane radne snage, i veći ulazni troškovi. Dok se u mnogim drugim gospodarskim grana, dio nedostatka radnika pokrio uvozom stranih radnika, za ugostiteljstvo je poznavanje hrvatskog jezika previše značajan faktor. Poslovni

19.02.2021. (23:30)

Gore nego nama?

Grčka ovisna o turizmu na pragu je bijede

Zatvoreni smo godinu dana. Uz mjere trenutne vlade, 45 posto poduzeća više neće moći otvoriti. To je osobna i profesionalna katastrofa. Te su tvrtke godinama pokušavale opstati. Od vlade tražimo mjere, injekciju kisika – kaže predsjednik udruge ugostitelja iz Atene. Iako turske vlasti tvrde kako je borba protiv pandemije sve uspješnija i da se život vraća u normalu, tamošnji ugostitelji strahuju. HRT

16.02.2021. (09:27)

Coffee Walker

Trećina kafića u Zagrebu otvorena, promet – 5%

U ponedjeljak je oko trećina zagrebačkih ugostitelja otvorilo svoje kafiće – rekao je ugostitelj Dražen Biljan. Ali, to je više reda radi: Naša primarna zadaća je ugostiti građane u našim objektima. Mi tu stvarno nemamo matematičke računice. Postotak prometa je do 5 posto u odnosu na 15. veljače prošle godine. HRT

10.09.2020. (19:30)

Kafić Pozdravi se s poslom

Ugostitelji: Ako dođe do porasta zaraženih, prvi smo na udaru

60 posto ugostitelja s Kvarnera i iz Istre bilježi pad u poslovanju od preko 50%, njih 40% smatra u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone, a 80% otkazivat će ugovore djelatnicima. Plaše se i strožih mjera: “Stožer kaže da neće biti lockdowna. A onda zatvori noćne klubove. Kako možemo biti sigurni da neće biti daljnjih zatvaranja?”. Od države, kako bi preživjeli, zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu i pića na 10%. Jutarnji

27.04.2018. (11:41)

Ugostitelji traže PDV od 10 posto

17.04.2018. (13:01)

Muzej kafice

Ugostiteljima u unutrašnjosti nedostaje radnika – zatvarali bi kafiće ponedjeljkom

Zbog nedostatka radne snage, bjelovarski ugostitelji najavljuju da će zatvarati lokale jedan dan u tjednu, ponedjeljkom ili utorkom. “Sve što je bilo nešto dobro, što je vrijedilo u koga ste mogli imati neko povjerenje to vam je sve otišlo”, kaže ugostitelj Milko Mihoci, dok učenici koji izlaze iz škole već početkom sezone odlaze u velika turistička središta. “Došao je trenutak da povedemo brigu o mladim ljudima, o školovanju i o poreznoj politici kako bi ugostitelji imali prostora za povišenje kvalitete i povišenje plaće djelatnicima”, kaže Ivan Sarić iz udruge poslodavaca Osijek. Dnevnik.hr

10.11.2017. (08:05)

Ugostitelj vs. kiosk

Ima li luđe ideje od zabrane prodaje hladnih pića u trgovinama?

“Udruženje zagrebačkih ugostitelja traži u 2017. godini ni manje ni više nego zabrane postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine. Također, traži se zabrana usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima. Dobar kafić je upravo onaj koji osigurava dobar ugođaj, to su ljudi spremni platiti. Ako je vašem kafiću konkurencija kiosk preko puta – onda nemate pojma kakav kafić treba biti. Slično je i s restoranima”, komentira Goran Vojković. Index

17.08.2017. (17:15)

Rupa u zakonu

Država na većem PDV-u gubi milijune?

Država bi u ovoj godini mogla izgubiti stotine milijune kuna poreza od ugostitelja koji su pronašli načine da izbjegnu platiti PDV, koji im je s početkom godine gotovo udvostručen, sa 13 na 25 posto. Naime, vlasnici restorana koriste zakonsku mogućnost osnivanja novih tvrtki, koje su u prvoj godini poslovanja oslobođene plaćanja PDV-a. Umjesto da utrži planiranih 800 milijun kuna od većeg poreza, Porezna uprava mogla bi dobiti najviše 200 milijuna. Poslovni

07.03.2017. (12:30)

Ugostitelji osnivaju nove tvrtke kako bi izbjegli plaćanje PDV-a dignutog na 25 posto