Velika studija otkrila koje namirnice uzrokuju rak, a koje štite od njega - Monitor.hr
10.12.2023. (19:00)

Biraj pažljivo

Velika studija otkrila koje namirnice uzrokuju rak, a koje štite od njega

Bijeli kruh i alkohol, vrlo popularne namirnice u Hrvatskoj, najviše potiču razvoj raka rektuma i debelog crijeva, pokazalo je novo veliko istraživanje. S druge strane vlakna koja se mogu naći u voću i povrću, ali osobito u žitaricama, te mangan, fosfor, magnezij, kalcij i ugljikohidrati imaju zaštitnu ulogu. Autori studije, objavljene u časopisu Nutrients, u uvodu ističu kako je poznato da su sjedilački način života, pretilost, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, visok unos prerađenog mesa i slab unos voća i povrća neki od čimbenika životnog stila koji pridonose kolorektalnom raku. Pritom treba imati na umu da je prehrana važan promjenjivi čimbenik u razvoju kolorektalnog raka. Od 20% do 25% slučajeva raka diljem svijeta može se povezati s prehranom. Index


Slične vijesti

22.09.2024. (17:00)

A nekad si ne možeš pomoći, pa koliko košta da košta

Najnezdravija hrana i piće: prerađeno meso, gazirana pića, bijeli kruh…

Mesne prerađevine, poput slanine, hrenovki i narezaka bogate su kalorijama i pune soli te su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a taj je utjecaj veći od onoga koji na organizam ima neprerađeno crveno meso ili piletina. Gazirani napici i druga zaslađena pića povezani su s debljanjem, pretilošću, dijabetesom tipa 2 te propadanjem zubi i karijesom. Bijeli kruh nije dobar jer je napravljen od rafiniranog brašna, koje je tijekom obrade izgubilo vlakna i hranjive tvari. Na popisu su i pržena hrana poput pomfrita, hamburgera, zatim krafne, a nije dobar ni prerađeni sir. O grickalicama poput čipsa, ali i krekera i pereca ne moramo ni govoriti. Na kraju popisa je i – alkohol. Večernji

09.09.2024. (12:00)

Od lakse s cvrčcima do koktela od svilene bube – spašavamo planet jednim ugrizom!

UN tvrdi da oko 2 milijarde ljudi na svijetu jede insekte

Na konferenciji “Insects to Feed the World” u Singapuru, znanstvenici i kuhari promovirali su insekte kao održiv izvor hrane. Iako već 2 milijarde ljudi, prema UN-u, jede insekte, mnogi se još odupiru. Kuhari poput Josepha Yoona i Nicholasa Lowa koriste kreativne recepte, poput lakse s cvrčcima, kako bi prikrili neugodne arome i učinili insekte ukusnijima. Unatoč potencijalu za rješavanje globalnih izazova poput nestašice hrane, ljudi često povezuju konzumaciju kukaca sa siromaštvom, što predstavlja izazov za širenjem ove prehrambene navike. BBC

09.09.2024. (00:00)

Žlica u ruci, jesen na tanjuru

Stiže jesen: Ovo je izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana

Jesen je idealno vrijeme za jela na žlicu, a ovdje je popis najboljih jela koje su ukusne i praktične. Svako od ovih jela možete pripremiti unaprijed i uživati u njima nekoliko dana (Index):

  • Gulaš od krumpira
  • Varivo od ječma
  • Varivo od mahuna
  • Gusto varivo od poriluka
  • Bosanski lonac
  • Grah s kiselom repom
  • Varivo s mljevenim mesom i povrćem
  • Ričet

 

26.08.2024. (19:00)

Nema bacanja!

Crumbs.hr: Neprodana hrana moći će se kupiti preko aplikacije i uz popust do 70 posto

Više od 50 raznih prodajnih lokacija s hranom u Zagrebu do sada se već priključilo platformi (aplikaciji) Crumbs.hr, razvijenoj u Hrvatskoj, uz koju se višak ili neprodana svježa hrana u danu može kupiti po 50 i više posto nižoj cijeni, izvijestili su osnivači te aplikacije, koja s radom kreće u rujnu. “To je zapravo aplikacija za prodaju i kupovinu viškova hrane, čiji je cilj smanjiti njezino rasipanje i doprinijeti održivosti. Kako smo vidjeli da tako nešto nema u Hrvatskoj, odlučili smo razviti takvo rješenje koje smo vidjeli da već funkcionira po svijetu“, kaže za Hinu kreator i osnivač Crumbs.hr platforme. Nacional

25.08.2024. (16:00)

Malo si jače posoliš i riješen problem

Mnogi astronauti žale se da im je hrana u svemiru bljutava i neprivlačnog okusa

Ovaj neobičan fenomen može postati ozbiljan problem kad se astronauti počnu mučiti kako bi u organizam unijeli dovoljno hranjivih tvari. Sve to navelo je istraživače iz Australije i Nizozemske da pokušaju otkriti moguće uzroke. Njihova zapažanja objavljena su u časopisu International Journal of Food Science + Technology. Rezultati istraživanja sugeriraju da se barem neke arome različito percipiraju u različitim okruženjima, ali na prilično neočekivan način. Studija ne daje odgovore na pitanje zašto astronautska osjetila okusa i mirisa ostaju otupljena nakon što prestane promjena tekućine. Ona podržava hipotezu da je percepcija mirisa kontekstualna i ukazuje na moguće načine ublažavanja problema. Bug

20.07.2024. (17:00)

Ostaci od ručka odmah u frižider

Ljeti je veća mogućnost trovanja hranom: Pripazite na ove namirnice

Spas od ljetnih vrućina ovih se dana traži u moru, a mnogi boraveći cijeli dan na plaži nerijetko i ogladne. No, treba imati na umu da visoke temperature itekako utječu na kvarljivost. Hrana brže propada, a ako se ne pazi – može doći do trovanja. Kako biste izbjegli ovakav scenarij, treba znati koje su namirnice posebno osjetljive: Meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, svježa jaja, proizvodi od svježih jaja, slastice u smislu kolača, sladoleda, zatim sendviči, sendviči s umacima… Samo nekoliko sati dovoljno je da se hrana pokvari. HRT

07.07.2024. (14:00)

Jer od zraka se ne može živjeti

Što bi se dogodilo da svi poljoprivrednici odjednom prestanu proizvoditi hranu? ‘Sve bi zalihe potrošili za pola godine’

Ivan Malić, IT stručnjak i jedan od osnivača Agrokluba pitao je AI koliko je svjetska godišnja proizvodnja poljoprivrednog proizvoda XY te koliko je prosječno stanje zaliha tog istog proizvoda. Prosječni građanin konzumira:

  • Pšenica. Godišnja proizvodnja je oko 800 milijuna tona. Zalihe oko 500 milijuna tona. Pšenice ima za oko 240 dana
  • Soja. Godišnja proizvodnje je oko 350 milijuna tona. Zalihe oko 120 milijuna tona. Soje ima za 125 dana.
  • Svinjsko meso. Godišnja proizvodnja je oko 130 milijuna tona. Zalihe oko 25 milijuna tona. Svinjskog mesa ima za 70 dana.
  • Mlijeko. Godišnja proizvodnja je oko 900 milijuna tona. Zalihe oko 45 milijuna tona. Mlijeka imamo za 18 dana.
  • Jaja. Godišnja proizvodnja je oko 1,4 milijarde tona. Zalihe oko 340 milijuna tona. Jaja ima za 89 dana.
  • Maslinovo ulje. Godišnja proizvodnja je oko 3,5 milijuna tona. Zalihe oko 1,5 milijuna tona. Maslinova ulja ima za 160 dana.

Poljoprivreda i hrana je gorivo svijeta, puno je važnija od struje, nafte, čelika ili novog mobitela. Kad ovih dana prođete pokraj kombajnera ili štanda sa domaćim voćem i povrćem, sjetite se gornjih brojki. Jer ako poljoprivrednik Slavko odluči ugasiti kombajn i postane influencer, svijet će biti gladan za 6 mjeseci. Agroklub

21.06.2024. (10:00)

Ili manji obroci ili bez deserta

Inflacija nije bauk, osim onima koji kupuju hranu

Hrvati, naime, većinu dohotka troše na hranu. U prosjeku je to oko 26 posto, ali znamo da prosjek i medijan nisu isto, pa se u kućanstvima s manjim prihodima na hranu troši 40-ak posto, često i više od polovice. A cijene su hrane kumulativno u posljednjih nekoliko godina porasle između 30 i 40 posto. Što smo siromašniji, potrošnja je koncentriranija, pa inflacija za one ispod medijana nije ista kao i za one iznad njega. Lider

21.05.2024. (12:41)

U Japanu počela prodaja električne žlice koja okus hrane čini slanijim