Uskrsni blagdani na stolu: jaja pretežno domaća, ostalo ipak iz uvoza - Monitor.hr
Subota (21:00)

Europski Uskrs po domaćem receptu

Uskrsni blagdani na stolu: jaja pretežno domaća, ostalo ipak iz uvoza

Za Uskrs će na hrvatskim stolovima dominirati domaća jaja, budući da smo s njima 90 posto samodostatni. U 2023. proizvedeno je više od 642 milijuna kokošjih jaja. Ostale uskrsne delicije, poput šunke, rotkvica i hrena, velikim dijelom dolaze iz uvoza. Proizvodnja mesa i prerađevina poput kobasica i šunke bilježi male oscilacije, ali i dalje ne zadovoljava potražnju. Statistika pokazuje pad u proizvodnji kobasica, ali rast kod neke sušene svinjetine. Ribe ima, ali o tome – drugi put. Agroklub


Slične vijesti

09.04.2023. (19:00)

Praznik za oko i nepce

Što se za Uskrs jede u Italiji, Brazilu, Poljskoj, Argentini, Ekvadoru…

Uskrsna hrana odražava bogatu kulturnu baštinu i simboliku svakog područja na kojem se slavi. Namirnice koje se koriste, način pripreme, posluživanje, kada i kako jesti puno su više od samog recepta. U Ekvadoru se na primjer jede juha Fanesca koja se tradicionalno priprema tijekom Velikog tjedna. Sastojci dolaze iz svih regija zemlje i  jelo predstavlja raznolikost Ekvadora, ali i jedinstvo ekvadorskog naroda. To je bogata juha koja obično sadrži bakalar kuhan u mlijeku, sir, grah, češnjak i 12 vrsta žitarica koje simboliziraju 12 apostola Isusa Krista. Sastojci i točan način pripreme razlikuju se regionalno ili čak od jedne obitelji do druge, a u pravilu se priprema i poslužuje samo u tjednu prije Uskrsa. Souvla je janjeći ražnjić koji pravoslavni Ciprani jedu za ručak na Uskrs. Konzumiranje ove vrste mesa na Cipru je način odavanja počasti žrtvi Jaganjca Božjeg. Index