Eko industrija nije uvijek eko
Unatoč uvriježenom mišljenju, nije ni sva biljna hrana dobra za okoliš
Izbacivanje mesa, ribe i mliječnih proizvoda ima određene koristi za okoliš, ali nisu sve biljke i usjevi dobri za okoliš. Iako je sve biljnog porijekla ekološki gledano bolje od bilo koje vrste mesa, ima i ono svoju cijenu. Soja je, recimo, dobar izvor proteina, ali je i štetna za okoliš. Većinski postotak soje uzgaja za stočnu hranu, pa tako mesna industrija ima jednaku ili veću odgovornost za ovaj agresivni uzgoj. Proizvodnjom soje se proizvodi i puno stakleničkih plinova, a gnojiva i pesticidi koje koriste poljoprivrednici često ulaze u vodoopskrbu tamo gdje se uzgaja. U biljke štetne za okoliš spadaju i kvinoja, avokado i bademi. Štetnost se očituje uglavnom u njihovoj proizvodnji za koju, osim pesticida i emisija stakleničkih plinova, se troši i velika količine vode i utječe na populaciju ostalih vrsta. Green