Je li i zdravije?
Umjetno meso sve je veći hit u svijetu: Izgleda kao pravo, a napravljeno je od biljaka
Od čega je zapravo napravljeno? Sve umjetno meso sadrži grašak, soju ili pšenične proteine. Tu su i masnoće koje pomažu imitaciji mesne sočnosti, zatim kokosovo ulje, aditivi, javorova vlakna, celuloza… Umjetno meso uspješno imitira i procese koji se događaju u mesu prilikom pripremanja. Ipak, okus ne bi bio toliko sličan ‘originalu’ da nema dodanih prirodnih ili umjetnih okusa poput ekstrakta kvasca, soli i sličnog, ali i vitamina, minerala…umjetno meso ima više vlakana od pravog, što u kombinaciji s proteinima produžava osjećaj sitosti. Dalje, većina alternativa ima manje masnoća, što je najčešći razlog za smanjivanje udjela mesa u prehrani. Ima i posrednih koristi, najvažnija je veći udio povrća u prehrani koje se u nekim kulturama konzumiraju manje nego bi nam to za uravnoteženu prehranu trebalo. Na koncu, ne treba zanemariti ni užasne prizore klanja životinja kao preduvjeta za uživanje ljudi u mesu. Procjenjuje se da će samo u SAD-u tržište umjetnog (alternativnog mesa) do kraja ovog desetljeća dosegnuti oko 10 posto ukupnog mesnog tržišta, odnosno nevjerojatnih 140 milijardi dolara. Tportal