U Hrvatskoj pojedeno najmanje 500 kilograma zaraženog kebaba - Monitor.hr
21.02.2019. (14:30)

Gladne moći

U Hrvatskoj pojedeno najmanje 500 kilograma zaraženog kebaba

Poljski kebab sa zaraženim mesom preko Slovenije je stigao u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, a sanitarna inspekcija procjenjuje da se u ovim objektima moglo pojesti od 10 do 150 kilograma, što znači da je u 57 fast foodova u tih nekoliko dana potrošeno između 570 i 8.500 kilograma kebaba. Jutarnji


Slične vijesti

16.07. (12:00)

Kebab revolucija

Kebabi sve popularniji u Hrvatskoj, jedan dan u prosjeku prodano 1,5 kebaba u minuti

Zagreb predvodi po konzumaciji kebaba, čineći 70% ukupnih narudžbi kebaba u Hrvatskoj, a slijede Split i Varaždin. Zanimljivo je da je, četvrtak, 14. ožujka 2024., bio dan s najviše naručenih kebaba, s prosjekom od 1,5 kebaba po minuti, što je najviši zabilježeni broj u proteklih godinu dana. Najčešće se naručuje navečer oko 20 sati, a proljeće je najpogodnije razdbolje za njihovu konzumaciju. Glovo posebno pamti jednog naručitelja iz Zagreba koji ih je u prošlih godinu dana naručio sveukupno 178, odnosno po jedan svaka dva dana. Najskuplja narudžba kebaba u protekloj godini iznosila je 108 eura, iz restorana u Splitu, a najveća pojedinačna narudžba sadržavala je 17 kebaba u Osijeku. Poslovni

05.08.2023. (00:00)

Ok se tu i tamo počastit

Kebab bi inače trebao biti od janjetine, no to nije uvijek slučaj

Kebab ili doner kebab jedan je od viđenijih vrsta brze hrane diljem Europe. Dolazi od turske riječi döner kebap – döner što znači “rotirajući” i kebap “pečeno meso”. Začinjeno meso obično se peče na okomitom roštilju koji ima oblik stošca. Originalno bi se trebao sastojati od janjetine, no to nije uvijek slučaj. U jednoj su tv emisiji prikazali kako su uzorke mesa koji se nudi u većini kebabdžinica povrgnuli DNK testiranju. Rezultati pokazuju da je od devet ispitanih kebaba samo jedan sadržavao isključivo janjetinu. Ostatak se sastojao od piletine, govedine i svinjetine. To je problematično za muslimane i židove, a i svima ostalima koji iz zdravstvenih i drugih razloga moraju znati što im se servira. Dobro je imati pouzdanu radnju kojoj vjerujete ili pak prema preporuci. IFL Science