Tamna čokolada – lijek s malo otrova - Monitor.hr
10.08. (08:00)

Samo male doze i ok si

Tamna čokolada – lijek s malo otrova

Čokolada nije samo ukusna nego je i vrlo zdrava namirnica. Ona je bogata flavonoidima (28 mg/100g) i drugim polifenolima (579 mg/100g) – a to su antioksidansi koji, zna se, usporavaju starenje i sprječavaju nastanak raka. Povoljno utječe i na regulaciju krvnog tlaka i šećera te na zdravlje krvnih žila. No, ima i otrova. Ustanovljeno je da pet od sedam uzoraka tamne čokolade ima nedopušten sadržaj olova i (ili) kadmija. Koliko je opasno jesti?  Uz ogradu da bi prije kupnje trebalo pogledati koja se i kakva čokolada nalazi na polici. Jer nije isto jesti čokoladu Divine (80 % Pb, 41 % Cd) i Perugina (539 % Pb, 68 % Cd). Ovakvih bi izvještaja trebalo biti više, a dobro bi bilo i zakonski obavezati proizvođače da deklariraju svoje proizvode po sadržaju teških metala. I to ne samo čokoladne. Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

07.06. (19:00)

Malo manje slatkog

Poskupljuje čokolada, što će osjetiti i krajnji kupci

Većina svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Bjelokosti dvije su vodeće zemlje dobavljačice. No u zadnje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cijene porasle čak i prije nego što su nedavne oluje, bolesti usjeva i zatvaranje tvornica dodatno poremetili žetvu i rad prerađivača kakaovca. Do početka veljače cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, najviše od 1977. godine. Iz Kraša su najavili podizanje cijena, dok iz Zvečeva neće korigirati. Index

25.03. (12:00)

Možda i nije loše iz prehrane izbaciti toliko slatkog

Shrinkflacija: Kad za istu cijenu dobijete manje (table čokolade)

Uskršnji slatkiši, žitarice, čipsevi i proizvodi za čišćenje našli su se na listi proizvoda koje je pogodila shrinkflacija, skriveni oblik inflacije u kojem cijena proizvoda ostaje ista, ali ambalaža se smanjuje. Ovih je dana australska grupacija za zaštitu potrošača Choice objavila popis proizvoda koji su podvrgnuti shrinkflaciji. Forbes donosi detaljniji članak kako to utječe na čokoladu: cijena kakaovca je porasla, kao i energenti (koji se koriste u proizvodnji i transportu). Cijene kakaovca rastu zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i bolesti, a poznati slatki prozvodi sve su manje gramaže. Neki brendovi smanjuju i udio same čokolade, a umjesto nje stavljaju alternativne sastojke, poput karamele, orašastih plodova i voća.

08.03. (14:00)

Čokolada postaje luksuz

Kakaovac je dosegnuo rekordnu cijenu u veljači – 5874 dolara – dvostruko veću nego početkom prošle godine

Slab urod u zapadnoj Africi, gdje se uzgaja većina svjetskog kakaovca, rezultirao je sušom prouzrokovanom El Ninom. Unatoč visokim cijenama, potražnja za čokoladom ostaje stabilna, potaknuta impulzivnom kupovinom potrošača. Međutim, proizvođači čokolade, poput Hersheyja, upozoravaju na negativan učinak cijena kakaovca na profit tvrtke. Analitičari predviđaju daljnji rast cijena, postavljajući pitanje koliko visoko mogu ići prije nego što dođe do značajnog smanjenja potražnje. Suša također utječe na cijene šećera i kave, što dodatno opterećuje tržište prehrambenih proizvoda. (Tportal)

07.02. (14:00)

Čokolada kao dio izložbe "Kaj su jeli naši stari"

Čokolada na rubu izumiranja: Kako će se naša prehrana promijeniti u sljedećih 100 godina

Nova istraživanja upozoravaju da bi neke od naših omiljenih namirnica mogle nestati do 2123. godine. Trend prema održivosti i etici sve se više širi, što bi moglo dovesti do velikih promjena u prehrambenim navikama. Čokolada, omiljena poslastica većine, mogla bi biti među prvima koja će nestati. Klimatske promjene već uzrokuju dramatično smanjenje stabala kakaovca, što bi moglo dovesti do potpune zamjene održivijim alternativama. Osim čokolade, istraživanje predviđa da bi ribe, meso, tofu, med, avokado i slanutak također mogli biti na rubu izumiranja u prehrani ljudi do 2123. Umjesto toga, alternativne opcije poput burgera biljnog podrijetla, insekata i zamjenskih mlijeka postaju sve popularnije kao ekološki prihvatljivije opcije. (Index)

09.02.2022. (11:00)

Prije nego je svizac zamotao čokoladu...

Milka čokolada nosi ime po našoj opernoj pjevačici

Milka Trnina, rođena u mjestu pokraj Ivanić Grada, bila je jedna od rijetkih umjetnica koja je doživjela zasluženo priznanje u svojoj domovini. Kada je 1898. gostovala u Zagrebu, priređeno joj je nevjerojatno slavlje, a obožavatelji su je kočijom ispratili do hotela. Bila je prava diva. Po njoj se danas zove i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Zanimljiva je priča po kojoj čokolada Milka nosi ime. Naime, tvorničar čokolade Carl Russ-Suchard bio je navodno veliki obožavatelj Milke Trnine, pa ga je to navelo da čokoladu nazove po njoj. Povijest

30.01.2019. (23:30)

Pa da, normalno za tropsku državu...

Hrvatska najviše izvozi čokoladu, najviše uvozi – svinjetinu

Hrvatska je u prvih deset mjeseci prošle godine izvezla robe u vrijednosti 1,64 milijardi eura, što je 5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je uvoz porastao 4 posto na 2,55 milijardi eura. Najviše se izvozilo prehrambene i poljoprivredne proizvode, a među njima najviše čokoladu (6,3%), cigarete (5,3%) i ribu (5,2%), dok se najviše uvozilo svinjsko meso (5,6%), hranu za životinje (4,9%) te kruh, peciva i kolače (4,8%). Poslovni

10.11.2017. (10:40)

Kažu da je čokoladu najbolje jesti za doručak

31.10.2017. (11:50)

Dobra stvar

Čokolaterija Hedona, prvo socijalno poduzeće koje zapošljava osobe s invaliditetom

Čokolaterija Hedona iz Križevaca, malena je tvrtka koja već četiri godine uspješno širi svoje poslovanje proizvodeći čokolade i praline. Svoje proizvode prodaju hotelima, bankama i velikim tvrtkama. Zanimljivost ove tvrtke je što je ona prvo socijalno poduzeće u Hrvatskoj koje u proizvodnji zapošljava isključivo osobe s invaliditetom, piše in-portal.