Bi wasabi?
Tajna za poboljšanje pamćenja otkrivena u ljutom začinu
Wasabi, ljuti začin koji se najčešće stavlja u sushi, mogao bi biti ključ za jačanje pamćenja, prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrients. Istraživanje je pokazalo da konzumacija wasabija smanjuje oštećenja i upalu, što rezultira značajnim poboljšanjem kratkoročnog i dugoročnog pamćenja. Skupina ispitanika koja je tri mjeseca konzumirala wasabi ekstrakt pokazala je rast od 18% u dugoročnom pamćenju i ukupno poboljšanje od 14% u odnosu na placebo skupinu. Znanstvenici ističu da wasabi, s svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, može biti ključ za očuvanje mozga i poboljšanje mentalnih funkcija. Liječnici inače savjetuju da u prehranu uvijek uključimo “hranu za mozak”, orašaste plodove, sjemenke, grah, tamno lisnato povrće, avokado, rajčice i borovnice, uz zeleni čaj i tamnu čokoladu. (Telegram)