Palmino ulje u midlife krizi – skupo, a treba mu facelift
Sve veća potražnja za biogorivima podiže cijenu biljnih ulja, a rast proizvodnje usporava
Jestiva ulja u sljedećih nekoliko godina mogla bi se zadržati u gornjem cjenovnom rangu zbog stagnacije proizvodnje i rasta potražnje za biodizelom u Indoneziji, a ona kao vodeći proizvođač preusmjerava sve više palminog ulja u energetski sektor. Naznačilo je to kraj ere tog jeftinog ulja, jer ono je dosad pridonosilo obuzdavanju cijena drugih biljnih masti na svjetskom tržištu. Veći fokus na biodizelska goriva već je podigao cijene tog ulja iznad cijena sojinoga, što je natjeralo kupce da smanje narudžbe.
Palmino ulje, koje se koristi u proizvodnji hrane, kozmetike i sredstava za čišćenje, čini više od polovice svjetske trgovine biljnim uljima. Posebno je popularno u zemljama u razvoju, s Indijom kao najvećim potrošačem.
Palme za proizvodnju ulja gube na produktivnosti nakon 20 godina te ih je nakon 25 godina potrebno zamijeniti novim sadnicama, a njima treba tri do četiri godine da počnu davati plodove. Te su površine tijekom tog razdoblja praktički neiskoristive, zbog čega poljoprivrednici zapravo zaziru od zamjene sadnica. tportal