Praznik za oko i nepce
Što se za Uskrs jede u Italiji, Brazilu, Poljskoj, Argentini, Ekvadoru…
Uskrsna hrana odražava bogatu kulturnu baštinu i simboliku svakog područja na kojem se slavi. Namirnice koje se koriste, način pripreme, posluživanje, kada i kako jesti puno su više od samog recepta. U Ekvadoru se na primjer jede juha Fanesca koja se tradicionalno priprema tijekom Velikog tjedna. Sastojci dolaze iz svih regija zemlje i jelo predstavlja raznolikost Ekvadora, ali i jedinstvo ekvadorskog naroda. To je bogata juha koja obično sadrži bakalar kuhan u mlijeku, sir, grah, češnjak i 12 vrsta žitarica koje simboliziraju 12 apostola Isusa Krista. Sastojci i točan način pripreme razlikuju se regionalno ili čak od jedne obitelji do druge, a u pravilu se priprema i poslužuje samo u tjednu prije Uskrsa. Souvla je janjeći ražnjić koji pravoslavni Ciprani jedu za ručak na Uskrs. Konzumiranje ove vrste mesa na Cipru je način odavanja počasti žrtvi Jaganjca Božjeg. Index