Što se sve događa s tijelom kad pijete kavu - Monitor.hr
07.09.2023. (07:00)

Dobro jutro prijatelji, kava vas već čeka

Što se sve događa s tijelom kad pijete kavu

Osim energy boosta, kava je prirodni izvor fosfora i magnezija, prepun antioksidansa. Poboljšava probavu (dokazano je da konzumacija kave stimulira motilitet debelog crijeva), što kod mnogih izaziva potrebu za odlaskom na wc. Također, dokazano popravlja raspoloženje, ali smanjuje i rizik od Alzheimera i kardiovaskularnih bolesti. No, veće doze donose sa sobom i nuspojave: anksioznost, poremećaji spavanja i slab apetit, a povišava i tlak. Moguće su komplikacije u trudnoći. N1


Slične vijesti

06.08. (20:00)

Da nas truju sa kafetin?

Način pripreme kave uvelike utječe na to koliko je popularni topli napitak štetan ili koristan za organizam

Prema mišljenju stručnjaka, turska kava i espresso su najopasnije za ljudski organizam. Takve kave sadrže veće količine kemikalija cafestol i kahvel koje negativno utječu na kardiovaskularni sustav, a također povećavaju razinu nezdravog (LDL) kolesterola i triglicerida u krvi. Na drugom mjestu su kava s mlijekom i cappuccino. Ovako pripremljena kava sadrži više kalorija jer sadrži mlijeko, pa se sustavna konzumacija kave s mlijekom može negativno odraziti na figuru, prenosi Index. Filter kava se pokazala kao najkorisnija. Ovako pripremljena kava sadrži najmanje štetnih materija. N1

 

27.03. (00:00)

Eliksir života puta dva

Talog od kave odlično apsorbira otrovni herbicid

Osim što je odličan sastojak u kompostu, talog od kave na čudesan način apsorbira bentazon, herbicid koji se često koristi u poljoprivredi. Idealno rješenje za šest milijuna tona taloga kave, koliko ga se proizvede na godišnjoj razini. Kada se aktivira kloridom cinka, njegov ugljični sadržaj postaje 70 posto učinkovitiji u uklanjanju herbicida. Ako bi se ova metoda mogla primijeniti na industrijskoj razini, imala bi dvostruki ekološki učinak: preusmjeravanje taloga kave s odlagališta i sprječavanje štetnog djelovanja herbicida na životinje i okoliš. Green

02.02. (15:00)

Kava s micelijem

Mushroom cups: kava s gljivama splitskog proizvođača hit u Hrvatskoj

Pionir kave s gljivama u Hrvatskoj je Mushroom Cups, splitski brend koji je 2017. osnovao Stipe Režić nakon što je počeo istraživati gljive i njihova ljekovita svojstva. Danas Mushroom cups proizvodi 4 varijacije kave s gljivama i jednu varijaciju kakaa s gljivama. Proizvode se od divljih ili organski uzgojenih gljiva, pri čemu se ističu ekstrakti lavlje grive, čage i kordicepsa – gljiva s poznatom poviješću stimulativnih i ljekovitih svojstava. Iako se ova vrsta kave može biti bilo kada, savjet glasi da ju se ipak ne pije 6 sati prije spavanja. Green

24.01. (18:00)

Eliksir života s nešto kalcija

Gastroenterolog razbio mitove o kavi s mlijekom: Mlijeko vam nakon 12 mjeseci života ne treba

Preporučena količina kave koju biste trebali popiti tijekom dana su prema savjetima stručnjaka dvije velike šalice ili četiri male. Mlijeko nema nekog posebnog utjecaja na zdravlje, jedino što može biti štetno za one intolerantne na laktozu. Filozofija mlijeka je da se radi o jeftinom izvoru kalcija. Jeftino je i posvuda, jedi meso i mast i bit ćeš zdrav. Ne treba ti mlijeko, kaže Dr. Vojislav Perišić, inače poznati srpski gastroenterolog. Net

16.01. (11:00)

Ne odmah čim otvorimo oči

Kada je najbolje vrijeme za prvu šalicu kave?

Službena preporuka je da odrasli dnevno unose najviše 400 miligrama kofeina, što odgovara otprilike četiri šalice kave, a idealna, optimalna količina koja će pružiti zdrav poticaj, iznosi 100 do 150 miligrama, što odgovara jednoj do jedne i pol šalice kave. Učinci kofeina postupno rastu, dosežući vrhunac između 15 minuta i dva sata nakon konzumiranja. Stručnjaci preporučuju da se prva šalica kave odgodi od 9:30 do 11:00 kako biste ostvarili najveće energetske koristi i izbjegli živčanost. Studije pokazuju da su razine kortizola – glavnog hormona stresa – najviše kad se probudimo, a da konzumiranje kave prerano dodatno povećava ove razine, ostavljajući nas podložnima nepotrebnim živcima. Kako bi se spriječile negativne posljedice, važno je izbjegavati konzumaciju kofeina šest sati prije spavanja, jer može poremetiti duboki san. (Klik)

11.01. (00:00)

Jer su druge droge zabranjene

Proizvod koji dolazi s upozorenjem: Ovo je najjača kava na svijetu

Tvrtka Biohazard Coffee sa sjedištem u New Yorku tvrdi da je napravila najjaču kavu na svijetu. Točnije, napravili su kavu koja ima 928 mg kofeina po šalici od 350 ml, što je dvostruko više od preporučene doze kofeina za odraslu osobu, ali i puno više od većine energetskih pića na svjetskom tržištu. Preporuka je medicinskih stručnjaka da odrasle osobe smiju popiti do 400 mg kofeina dnevno, što ovisi o tome kakvu kavu pijete – može biti sve od dvije do deset šalica kave. Na pakiranju kave Biohazard stoji upozorenje da ima četiri puta više kofeina nego što poslužuju baristi u njujorškim kafićima. Temeljena je vrsti kave po imenu Robusta, koju inače prati veći udio kofeina, a karakterizira je trpki zemljani okus. Dodaju da konzumacija ove kave može rezultirati pretjeranom produktivnošću, neprospavanim noćima i povremenim osjećajem nepobjedivosti. Pun kufer

26.11.2023. (20:00)

Ako će mi i toga manjkati, kvragu sve

Uzgoj kave postaje sve teži zbog klimatskih promjena

Sve manje je za uzgoj prikladnih površina, manji su prinosi, više bolesti. Moramo li se u budućnosti odreći kave jer će postati preskupa? Biljka kave vrlo je osjetljiva. Ona ne voli vrućinu, ne voli previše suho ni previše vlažno tlo. Ona treba točno određene uvjete sjene i tlo bogato mineralima. Dosad u svijetu dominiraju dvije sorte kave: arabica i robusta. Ali, u prirodi postoji oko 130 poznatih vrsta kave, od kojih su neke rezistentnije na vrućinu ili određene štetočine i zato bi mogle biti ili izravno uzgajane ili korištene za stvaranje hibridne sorte. Ali, samo posaditi druge sorte kave nije ni brzo ni jednostavno rješenje. Tu je i nada da oni koji najviše zarađuju od trgovine kavom, veliki međunarodni koncerni kao Nestle ili Starbucks, imaju dovoljnu motivaciju osigurati temelje svoga poslovanja, dakle pomoći malim uzgajivačima kave. DW

05.10.2023. (17:49)

Dodavanje žlice kakaa u šalicu kave pospješuje rad probave