Što razvijati da bi Banovina bila održiva? - Monitor.hr
31.10.2021. (13:00)

Poljoprivredna obnova

Što razvijati da bi Banovina bila održiva?

Čudovita Banovina, područje od Vojnića i Slunja do Topuskog i Gvozda poljoprivredni je raj na prostoru jako zanimljivom za okolišno poljodjelstvo. Rijetko pučanstvo i neriješeni problemi vlasništva, predstavljaju glavnu smetnju u razvitku i obnovi Banovine. Prednosti su u čistom tlu i slobodnom planiranju. Velike površine ipak jamče proizvodni sustav krava tele. Treba izabrati pravu pasminu goveda od nekoliko istovrsnih koje se nude. Mlada govedina proizvedena prema sustavu krava tele, a temeljena na hrvatskom Simentalcu može dati vrhunsku kakvoću mesa. Na vlastitoj proizvodnji krme s kultiviranim poludivljim pašnjacima priređena za izbirljiva svjetska tržišta. Zatim kunićarstvo, koje je u porastu prehrambene kulture, i kojoj potrošači pridaju sve veću važnost. Kozje mlijeko i sir pravo je otkriće europskih potrošača, a koze poput male Alpske crne pogodna je i za hrvatske ravničarske krajeve. Kod biljne proizvodnje treba se vratiti zaboravljenoj proizvodnji grahorica, odnosno lepirnjača u koje ulazi: bob, leća, slanutak, grah sikirica, zasječeni grah, a grah i lupina za stočnu hranu. Hrana su za ljude i stoku, a pridonose plodnosti tla vežući dušik iz zraka. A dobro je još i bobičasto voće. Agroklub


Slične vijesti