Sir za one najhrabrije: Casu marzu je talijanski sir za čiji su okus zaslužne - žive ličinke insekata - Monitor.hr
04.06. (20:00)

Da mi je znati tko je prvi probao i rekao "ovo bi mogla bit delicija"

Sir za one najhrabrije: Casu marzu je talijanski sir za čiji su okus zaslužne – žive ličinke insekata

Ono što počinje kao obični kotačić pekorina zatim ostave na otvorenom da po njemu plaze mušice koje polažu svoja jajašca unutra. No, uz nadimak poput “najopasniji sir na svijetu”, koji se priprema na poseban način. Ličinke su zaslužne za konačnu kremastu strukturu, čiji okus neki uspoređuju sa sladoledom. I danas djeluje nekolicina obrtnika koja nastavlja proizvoditi tradicionalni sir, učvršćujući njegov status u kulturi Sardinije. Pun kufer


Slične vijesti

31.08. (12:07)

Talijanska banka prima kolutove sira kao zalog za kredit

25.08.2023. (18:51)

Pomoć mljekarima: Francuski startup razvio robote koji proizvode jogurte i sireve

27.04.2023. (10:30)

Sir parmezan pravi se od mlijeka mladih krava, koje nisu jele ništa osim majčinog mlijeka

07.11.2022. (14:29)

Za mlijeko i sir praktikuma križevačke Srednje gospodarske škole čeka se u redovima, a prodaju sve što proizvedu

15.07.2022. (15:00)

Nemam mira, ako nestane omiljenog mi sira

Zbog velikih suša u Italiji ugrožena proizvodnja mlijeka i sira

U Italiji nije pošteno pala kiša već mjesecima, a temperature se dižu i do vrtoglavih 40 Celzijevih stupnjeva. Sve to ostavilo je traga na mnogim sferama uključujući i gospodarstvo i poljoprivredu. Mnogi strahuju od potencijalne nestašice brojnih proizvoda. Nizine rijeke Po ne pamte veću sušu od ove što dovodi do veoma nezgodnih posljedica. Neobično suha zima značila je da se snijeg rijetko otapao, a proljetne kiše bile su samo sporadične, što je dovelo do najveće suše u sjevernim regijama Italije u više od 70 godina. Poznate tvrtke koje u Italiji proizvode parmezan, tvrde kako je općenito proizvodnja sira izuzetno smanjena, te da bi uskoro mogao nestati s polica trgovina, čega se plaše i poznati trgovački lanci. Green

11.10.2016. (22:47)

Rupa u proizvodnji

Na kilu domaćeg sira Hrvat pojede i kilogram uvoznog

Ukupna proizvodnja sira u Hrvatskoj u prvih 6 mjeseci iznosila je 17.493 tone, dok je u isto vrijeme uvezeno 12.772 tone. Uvoz mlijeka i svih mliječnih prerađevina “pretočen” u sirovo mlijeko u prvih pola godine dosegnuo je 230 tisuća tona, dok je s lokalnih farmi otkupljeno tek 258 tisuća tona sirovog mlijeka. Sličan negativan trend vezan je i uz maslac gdje udjel uvoznog u ukupnoj potrošnji doseže čak 43%. Poslovni

26.09.2016. (20:13)

Recept za prženi sir bez kruha

28.08.2016. (11:36)

14 razloga zašto je sir najbolja hrana ikad

26.02.2016. (22:49)

Sirni lobij

Prošle godine u Hrvatsku uvezeno 10 tisuća tona gaude

Prekomjernim uvozom polutvrdog sira i ostalih mliječnih proizvoda, što čine trgovački lanci, ruskim embargom i ukidanjem mliječnih kvota u EU, ovih je dana, čini se, na vidiku novi rat farmera i mliječne industrije. Iz udruge OPG-a Život upozoravaju da je Dukat u sastavu francuskog Lactalisa otkupne cijene mlijeka upravo snizio 8-10 posto, u zadnjih pola godine i do 20 posto. Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako je lanjski uvoz sireva u odnosu na 2012., prije ulaska u EU, skočio 88 posto, a kad su u pitanju polutvrdi sirevi – gauda, ementaler i edamer – i 119 posto . Samo smo gaude u odnosu na 4 milijuna kilograma u 2012., u 2015. uvezli 10 milijuna kilograma. Večernji

24.02.2016. (08:17)

Sir Paške sirane Dalmatinac uvršten u popis 50 najboljih na svijetu