Samoprozvani stručnjaci koji se na društvenim mrežama deklariraju kao certificirani treneri nisu nužno stručne osobe kojima bi trebali vjerovati - Monitor.hr
01.07. (08:00)

Ne treba doslovno gutati sve što vidiš

Samoprozvani stručnjaci koji se na društvenim mrežama deklariraju kao certificirani treneri nisu nužno stručne osobe kojima bi trebali vjerovati

Postavlja se pitanje kako se boriti protiv potencijalno negativnog utjecaja televizije i društvenih mreža koja u većem obujmu promoviraju nepravilnu prehranu kroz rafinirane proizvode s visokim sadržajem šećera i/ili masti i tako utječu i na stvaranje prehrambenih navika. Danas se gotovo svatko tko jede smatra prozvanim i kompetentnim da daje savjete u pogledu hrane i prehrane, ali čemu onda služe stručnjaci u tom području? Jednako kako se netko tko je diplomirao nutricionizam neće upustiti u davanje savjeta o šišanju ili promjeni ulja u automobilu, tako bi trebali postupati i ljudi koji su završili tečaj za nutricionizam. Mediji imaju značajan utjecaj na razvoj prehrambenih navika kod ljudi, osobito kod djece. Izložena takvim reklamama češće traže i konzumiraju hranu siromašnu hranjivim tvarima, a bogatu rafiniranim ugljikohidratima. Agroklub


Slične vijesti

06.05.2022. (14:00)

Malo vas je, vegetarijanci

Prehrambene navike Hrvata: Meso mora biti na meniju, najviše je piletine, no radije bi janjetinu i suhi špek

Manji broj konzumenata rijetko jede meso pa tako ove proizvode nekoliko puta mjesečno konzumira samo 7,6 posto ispitanih, a da to čine rijetko navodi njih 1,6 posto. Sveukupno gledano, imamo 97,9 posto konzumenata mesa u hrvatskoj populaciji, što je vrlo visoki udio. Od vrsta mesa najčešće se jede piletina koju konzumira 55,1 posto hrvatskih građana, a potom slijedi svinjetina s 31,8 posto udjela. Dosta manje udjele ostvarili su teletina ili govedina (9,7 posto) te osobito puretina (2,6 posto) i janjetina (0,8 posto). Kada je riječ o preferencijama udjeli su podosta drugačiji pa tako 39,3 posto građana navodi kako najviše vole piletinu, a potom kao svoj prvi izbor njih 21,3 posto navodi svinjetinu, 17,1 posto preferira teletinu ili govedinu, a 15,3 posto janjetinu. Mali broj konzumenata mesa svoj je glas dao puretini (4 posto), divljači (1,7 posto) i zečetini (1,3 posto). Tportal

14.11.2020. (11:04)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo treba djecu za prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj