Preciznije od kemičara
Raos: Umjetna inteligencija otkriva okuse
Može li nam kemija unaprijed reći što će imati kakav okus ili – da postavimo pitanje znanstveno ispravnije – koji će od pet osnovnih okusa – slatko, gorko, slasno (umami), slano i oštro – imati kemijski spoj koji je kemičarima poznat samo po formuli? Toga su se zahtjevnog posla prihvatili, među mnogim drugima, i indijski znanstvenici. Ono što nije uspjelo drugim metodama, uspjelo je metodama umjetne inteligencije, naime metodama duboke neuronske mreže. Prvom su metodom uspjeli predvidjeti okus 85 % gorkih, 86 % slatkih i 92 % slasnih molekula. Druga se metoda pokazala nešto slabijom, budući da je F1 (mjera uspješnosti predviđanja) za gorke molekule iznosio 0,82, za slatke 0,85, a za slasne 0,86. Daleko je to od savršenstva, ali ipak mnogo bolje od svega drugog. Nenad Raos za Bug.