A niš, sira i vrhnja, jogurt, kruha i putra...
Ovo su namirnice koje ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršavjeti
Nutricionisti upozoravaju da su nakon 18 sati određene namirnice pogubne ne samo za figuru, već i zdravlje. Naime neka hrana teško sjeda na želudac i nikako je ne treba konzumirati navečer jer osim što ćemo teško zaspati, izaziva nadutost i probleme s probavom, a dugoročno i s težinom.
- Masni i začinjeni sirevi – gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert… probavljaju se i do pet sati.
- Crveno meso – crveno ili miješano meso teško je probavljivo, što nam može uzrokovati osjećaj težine i omesti san. Radije za večeru pripremite bijelo meso poput piletine ili puretine.
- Pržena hrana – satima se zadržava u želucu i uzrokuje neugodne probavne smetnje (kao što su žgaravica ili refluks). Radije izaberite pečenje ili kuhanje na pari.
- Začinjena hrana – podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega teže zaspimo. Birajte lakše začine poput peršina, kadulje, origana, ružmarina i bosiljka.
- Kelj i kupus – dugo se probavljaju, i do pet sati. Brokula, prokulica i cvjetača također se vrlo sporo probavljaju i mogu izazvati nadutost, jedite ih tijekom dana jer su zdravi.
- Određene vrste ribe – losos, haringa ili skuša probavljaju se puno duže od bijele ribe.
- Sladoled, slatkiši i čokolada – šećeri uzrokuju skokove glikemijskog indeksa. Čokolada sadrži stimulanse koji mogu uzrokovati nesanicu.
- Salata – sirovo povrće je teško probavljivo, noću, kada se probava uspori zbog nedostatka aktivnosti. Tportal