Ove godine poskupljuju hrana, nafta, odvoz otpada... - Monitor.hr
12.03.2018. (08:22)

Od dućana do WC-a

Ove godine poskupljuju hrana, nafta, odvoz otpada…

Zbog nove politike gospodarenja otpadom, razvrstavanja i recikliranja očekuje se povećanje računa za odvoz otpada. I ovo ljeto očekuje nas sezonsko poskupljenje cestarine koja će, kao i prošle godine, za vrijeme turističke sezone porasti za 10 posto. Ekonomski analitičari očekuju da će cijena sirove nafte, u odnosu na prošlu godinu, porasti za dodatnih 30 posto. Cijena banana već je skočila gotovo 50 posto, a voćari tvrde da će za njima će i ostalo voće, piše Dnevnik.hr.


Slične vijesti

Prekjučer (11:00)

Kukuruz s Wi-Fi-em i soja na steroidima... jesmo li na korak do replikatora iz Zvjezdanih staza?

Poljoprivreda budućnosti: kad AI piše jelovnik

Na World AgriTech Summitu istaknuti su ključni trendovi koji oblikuju poljoprivredu budućnosti: digitalizacija potpomognuta umjetnom inteligencijom, razvoj bioloških sredstava, regenerativna poljoprivreda i AI-dizajnirane biljne vrste. Sinergija tehnologije i prirode omogućuje brži razvoj otpornijih i nutritivnijih usjeva, smanjenje ekološkog otiska i održivu proizvodnju hrane. No, s napretkom dolaze i rizici – od mogućih novih alergena do nenamjernih posljedica koje ćemo tek otkrivati. AI više nije samo alat, već suautor našeg budućeg jelovnika. Poslovni

07.04. (12:00)

Kad ti inflacija pritisne želudac, gablec spašava stvar

Zagrebački gableci za radni puk: gdje jesti dobro, a ne bankrotirati

Hrvati troše 27 % prihoda na hranu, pa je dobar i povoljan gablec zlata vrijedan. U Zagrebu se krije nekoliko mjesta gdje možete jesti ukusno i jeftino. Bistro Tvrtkova nudi raznolik dnevni meni po cijeni oko 6,80 eura. Kantina Čistoća oduševljava najpovoljnijim jelima, poput lazanja za 5,50 eura. Bistro Vodotehnika na Koturaškoj nudi riblji meni za 8 eura, a Pleter u Končaru nudi klasična jela već od 3,60 eura. Svježe, ukusno i povoljno – idealno za svaki radni dan, ako dođete na vrijeme. 24 sata

24.03. (14:00)

Hrane ima, ali za odabrane

Food, Inc.: Dokumentarac iz 2008. pokrenuo javnu raspravu o prehrambenoj industriji, zakonodavstvu i potrošačkim pravima

Moćan i uznemirujući dokumentarac koji je razotkrio skrivene strane industrije, pokazao kako opskrbu hranom kontrolira šačica korporacija kojima je na prvome mjestu profit, a ne zdravlje konzumenata, zarada poljoprivrednika, sigurnost radnika ili okoliš. I sve to, naravno, uz pristanak vladinih agencija. Fokus je i na lobiranje za GMO hranu. Iako film prikazuje mračnu sliku industrije, nudi i alternativu, kroz razgovore s malim poljoprivrednicima, ekološkim proizvođačima i aktivistima. Film je nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film na 82. dodjeli Oscara, ali je izgubio je od “Zaljeva““. Agroklub

13.03. (12:00)

Ne riskiraj, radije doniraj

Prosječan Hrvat baci 72 kg hrane godišnje, donacija je bolji izbor

U smeću završi gotovo trećina proizvedene hrane u svijetu. Prosječan Hrvat godišnje baci gotovo 72 kilograma hrane. Najviše mliječnih proizvoda, mesa, ribe te voća i povrća. Umjesto bacanja, namirnice možemo donirati. Istovremeno u socijalnim samoposlugama broj korisnika raste iz godine u godinu i svaka im je donacija dragocjena. Najčešći su razlozi zbog kojih hrana završi u smeću – preobilni obroci ili loše planiranje kupnje. Zato treba paziti na rokove trajanja i kupovati onoliko koliko nam je zaista potrebno. Sve više od toga vodi prema crnoj statistici od oko 280 tisuća tona bačene hrane u Hrvatskoj. HRT

22.09.2024. (17:00)

A nekad si ne možeš pomoći, pa koliko košta da košta

Najnezdravija hrana i piće: prerađeno meso, gazirana pića, bijeli kruh…

Mesne prerađevine, poput slanine, hrenovki i narezaka bogate su kalorijama i pune soli te su povezane s povećanim rizikom od srčanih bolesti, a taj je utjecaj veći od onoga koji na organizam ima neprerađeno crveno meso ili piletina. Gazirani napici i druga zaslađena pića povezani su s debljanjem, pretilošću, dijabetesom tipa 2 te propadanjem zubi i karijesom. Bijeli kruh nije dobar jer je napravljen od rafiniranog brašna, koje je tijekom obrade izgubilo vlakna i hranjive tvari. Na popisu su i pržena hrana poput pomfrita, hamburgera, zatim krafne, a nije dobar ni prerađeni sir. O grickalicama poput čipsa, ali i krekera i pereca ne moramo ni govoriti. Na kraju popisa je i – alkohol. Večernji

09.09.2024. (12:00)

Od lakse s cvrčcima do koktela od svilene bube – spašavamo planet jednim ugrizom!

UN tvrdi da oko 2 milijarde ljudi na svijetu jede insekte

Na konferenciji “Insects to Feed the World” u Singapuru, znanstvenici i kuhari promovirali su insekte kao održiv izvor hrane. Iako već 2 milijarde ljudi, prema UN-u, jede insekte, mnogi se još odupiru. Kuhari poput Josepha Yoona i Nicholasa Lowa koriste kreativne recepte, poput lakse s cvrčcima, kako bi prikrili neugodne arome i učinili insekte ukusnijima. Unatoč potencijalu za rješavanje globalnih izazova poput nestašice hrane, ljudi često povezuju konzumaciju kukaca sa siromaštvom, što predstavlja izazov za širenjem ove prehrambene navike. BBC

09.09.2024. (00:00)

Žlica u ruci, jesen na tanjuru

Stiže jesen: Ovo je izbor top jela na žlicu koja možete skuhati za više dana

Jesen je idealno vrijeme za jela na žlicu, a ovdje je popis najboljih jela koje su ukusne i praktične. Svako od ovih jela možete pripremiti unaprijed i uživati u njima nekoliko dana (Index):

  • Gulaš od krumpira
  • Varivo od ječma
  • Varivo od mahuna
  • Gusto varivo od poriluka
  • Bosanski lonac
  • Grah s kiselom repom
  • Varivo s mljevenim mesom i povrćem
  • Ričet

 

26.08.2024. (19:00)

Nema bacanja!

Crumbs.hr: Neprodana hrana moći će se kupiti preko aplikacije i uz popust do 70 posto

Više od 50 raznih prodajnih lokacija s hranom u Zagrebu do sada se već priključilo platformi (aplikaciji) Crumbs.hr, razvijenoj u Hrvatskoj, uz koju se višak ili neprodana svježa hrana u danu može kupiti po 50 i više posto nižoj cijeni, izvijestili su osnivači te aplikacije, koja s radom kreće u rujnu. “To je zapravo aplikacija za prodaju i kupovinu viškova hrane, čiji je cilj smanjiti njezino rasipanje i doprinijeti održivosti. Kako smo vidjeli da tako nešto nema u Hrvatskoj, odlučili smo razviti takvo rješenje koje smo vidjeli da već funkcionira po svijetu“, kaže za Hinu kreator i osnivač Crumbs.hr platforme. Nacional

25.08.2024. (16:00)

Malo si jače posoliš i riješen problem

Mnogi astronauti žale se da im je hrana u svemiru bljutava i neprivlačnog okusa

Ovaj neobičan fenomen može postati ozbiljan problem kad se astronauti počnu mučiti kako bi u organizam unijeli dovoljno hranjivih tvari. Sve to navelo je istraživače iz Australije i Nizozemske da pokušaju otkriti moguće uzroke. Njihova zapažanja objavljena su u časopisu International Journal of Food Science + Technology. Rezultati istraživanja sugeriraju da se barem neke arome različito percipiraju u različitim okruženjima, ali na prilično neočekivan način. Studija ne daje odgovore na pitanje zašto astronautska osjetila okusa i mirisa ostaju otupljena nakon što prestane promjena tekućine. Ona podržava hipotezu da je percepcija mirisa kontekstualna i ukazuje na moguće načine ublažavanja problema. Bug