Oni ne jedu meso, a vi? Poznati Hrvati otkrivaju zašto su se odrekli mesa - Monitor.hr
29.05.2018. (12:30)

Samo bez nametanja, pliz

Oni ne jedu meso, a vi? Poznati Hrvati otkrivaju zašto su se odrekli mesa

U subotu je bio 3. međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica. Cilj prosvjeda bio je osvijestiti građane o nepotrebnom i moralno neprihvatljivom svakodnevnom stradavanju i patnji milijardi porobljenih životinja te upozoriti na štetne zdravstvene i ekološke posljedice rastuće industrijske proizvodnje i konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda. Mate Rimac i Darko Rundek (njegova majica je na slici) su snimili videe i pojasnili zašto su postali vegetarijanci. Jutarnji ima još četvoro vegetarijanskih biografija nekih malo poznatijih Hrvata. Einstein i Tesla su također bili vegetarijanci. I mnooogi drugi.


Slične vijesti

17.10.2023. (14:00)

Više salatice, a manje meseka i ok si

Istine i neistine o vegetarijanskoj prehrani

Istina je da su milijuni hektara prašume iskrčeni zbog proizvodnje soje što je doprinijelo drastičnom smanjenju broja vrsta u iskrčenim područjima poput Amazone. No istina je da se 70 posto proizvedene soje koristi za stočnu hranu. Dnevno se u Njemačkoj za potrebe prehrane ubije više od dva milijuna životinja. Istodobno konzumacija mesa pada. Tvrdnja da vegetarijanska prehrana štiti životinje djelomično je točna, a ona da je vegetarijanska prehrana  zdravija i pomaže pri mršavljenju pokazala se uglavnom točnom. Tvrdnja da se djeca ne mogu razvijati pravilno ako ne konzumiraju meso pokazala se netočnom. DW

01.08.2023. (16:00)

Raj na Zemlji

U blizini Crikvenice skriva se prekrasan hotel za vegetarijance

U zaleđu mnogima omiljene Crikvenice, točnije u Tribalju smjestio se hotel “Balatura” koji ne samo što oduševljava svojom pričom već i izgledom. Gosti su kupovali napuštene zgrade u blizini i s vlasnicima ih prenamijenili u cjelinu koju sada čini prekrasno hotelsko naselje uz bazen, ali i gastronomiju koja oduzima dah, posebice onima koji preferiraju biljnu prehranu. Šefica kuhinje je Tanja Ratković koja s puno pažnje gostima priprema najfinija i najzdravija jela. Riječ je o biološkim, domaćim proizvodima, svježim i održivim namirnicama, a vegetarijanska se jela traže inspiraciju u lokalnim receptima dovedenim do savršenstva. Po želji gostiju, šefica kuhinje sprema i veganska te bezglutenska jela koja će zadovoljiti svačije nepce. Green

01.03.2023. (23:00)

Go green!

Znanstvenici tvrde: “Kada bi svi bili vegetarijanci ili vegani, svijet bi bio bolje mjesto”

Vegetarijanstvo - Životna škola

Znanstvenici nizozemske Agencije za okoliš, u radu objavljenom u časopisu Climate Change, zaključili su da, kada bi svi ljudi na svijetu sutra odlučili biti vegetarijanci ili vegani, do 2050. godine emisije ugljika povezane s poljoprivrednom industrijom smanjile bi se za 17 posto, emisije dušikovog oksida za 21 posto, metana za 24 posto, dok bi se emisije stakleničkih plinova također znatno smanjile. Usto, problem infekcija, koje su s godinama razvile otpornost na antibiotike, također bi se znatno smanjio, kao i potreba korištenja antibiotika za poticanja rasta stoke. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a, mnogi antibiotici koji se koriste na životinjama nepotrebni su te su kao takvi prijetnja sveopćoj sigurnosti. Sve to koštalo bi znatno manje u odnosu na slične redukcije koje trenutno postoje, poput poreza na ugljik i poticaja za korištenje obnovljivih izvora energije. Green

10.05.2022. (21:00)

Nema zdravih ljudi bez zdravog planeta

Potrošnja mesa u Europi mora se smanjiti za 75 posto ako se žele ostvariti klimatski ciljevi

Prema studiji Atlas mesa koju su objavili Zaklada Heinricha Bölla i organizacija za zaštitu prirode BUND 2021, globalna potrošnja mesa se udvostručila u posljednjih 20 godina. U 2018. godini pojedeno je 360 milijuna tona mesa. Ovo ne samo da ima razorne efekte na emisiju stakleničkih plinova, biodiverzitet i potrošnju vode nego sve one koji jedu meso može doslovno – razboljeti. Profesor epidemiologije i nutricionizma Walter Willet u tom kontekstu posebno ističe kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2. Usto, različite studije dokazale su povezanost rizika od razvoja raka i konzumacije crvenog i prerađenog mesa. I ne manje važno, nedavno objavljena studija Sveučilišta u Bonnu zaključuje da se potrošnja mesa samo u Europi mora smanjiti za najmanje 75 posto ako se žele ostvariti zacrtani klimatski ciljevi. Deutsche Welle

22.12.2021. (15:00)

Zdrava tradicija

Boba Đuderija: Ako iko može poštenog vegetarijanca natirat da se vrati mesu, to sam ja

Došli oni, ja cila ponosna iznila dvi vrste sarma, mali navalija, cura ublidila. A još ih nije bila ni takla. Kad ih je takla, dodatno je ublidila. Sve se ono iz sarmi razvalilo, giba se ono zdravo punjenje po pjatu a ona se smješka i opet ih hvali. Šta će bidna, sad već postoji mogućnost da ću joj možda bit i svekrva, ko smi išta prigovorit. Ako iko može poštenog vegetarijanca natirat da se vrati mesu, to sam ja sa mojim vegetarijanskim sarmama – piše Boba Đuderija. RTL

14.06.2019. (00:30)

Travnati odrezak

Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Najmanje 60 posto mesa bit će ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa, stoji u novom izvješću. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju, te da će ljudi sve više prelaziti na vegetarijanstvo i veganstvo.

 

02.02.2017. (22:47)

Esej: Neće vegetarijanska prehrana spasiti planetu od klimatskih promjena

19.12.2016. (12:19)

Bob Goldberg – bivši hippie koji je s još trojicom sličnih 1970. pokrenuo vegetarijanski dućan da bi danas imao multimilijunski posao

26.03.2016. (22:31)

Moj planet, sunce milo, jede samo zelenilo

Vegetarijanstvo bi smanjilo broj umrlih za nekoliko milijuna godišnje

Prehranom koja sadržava manje mesa, a više povrća i voća, broj umrlih bi se do 2050. godine smanjio za nekoliko milijuna godišnje, došlo bi do znatnog reduciranja emisija štetnih plinova i uštedjele bi se milijarde dolara potrošenih za zdravstvenu skrb. Kako prenosi Reuters, ovo su rezultati nove studije koju su napravili znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu, prve koja obuhvaća zdravstvene učinke i utjecaj na klimatske promjene promjenom u načinu prehrane koja se više temelji na povrću i voću. Telegram