Novost na tržištu: Uskoro stižu ćevapi, kobasice i kulen napravljeni od ribe - Monitor.hr
20.06. (08:00)

Tako nemaš problema s kostima

Novost na tržištu: Uskoro stižu ćevapi, kobasice i kulen napravljeni od ribe

Iz Vukovara uskoro stižu proizvodi koje smo dosad jeli napravljene isključivo od mesa, no ovi će biti napravljeni od – slatkovodne ribe. Suvlasnik proizvodnog pogona Panonica tvrtke Istar agro koja će proizvoditi ove proizvode, za Osječku je televiziju rekao da su pokrenuli nešto što je novo na tržištu, prenosi Agroklub, a ćevape, kobasice, pljeskavice i kulen proizvodit će od otkoštenih fileta ribe iz Orahovice. Index


Slične vijesti

14.08. (22:00)

Bez kajmaka se ne računa

U BiH završili proceduru zaštite ćevapa, na redu somun

Prije dvije godine smo pokrenuli proces zaštite ćevapa. Nastavit ćemo raditi na zaštiti autohtonih domaćih proizvoda. On je sada zaštićen kao brend i kao poseban tradicionalni bh. proizvod. Ono što je važno je da će nakon same zaštite ćevapa kao brenda slijediti zaštita ćevapa u EU. Možemo najaviti da nakon zaštite ćevapa idemo u akciju zaštite sarajevskog somuna – poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Cilj je politike kvalitete EU-a zaštititi nazive određenih proizvoda radi promicanja njihovih jedinstvenih karakteristika povezanih s njihovim zemljopisnim podrijetlom i tradicionalnim umijećem i vještinama. Hrvatska je do sada zaštitila 25 proizvoda. Što je sve zaštićeno možete pogledati ovdje. tportal

04.08. (15:00)

Čije god da je, slasno je

Ćevapi su originalno iz Leskovca, a burek je na ovim prostorima prvi put serviran u – Skopju

Ćevap je svoju popularnost dosegnuo ranih sedamdesetih, a u BiH ga do 1900. nije bilo, iako se ta zemlja smatra ‘njegovom domovinom’. Mnogi izvori navode da su ćevapi zapravo preteča osmanskih ćufti, a kasnije kebaba, koje su prodavale na ulicama još u 15. stoljeću. Utvrđeno je da je burek predstavljen na stolu osmanskog sultana u 15. stoljeću, dok je na prostoru bivše Jugoslavije prvi put spomenut u Skoplju 1452. godine, a potom 1489. u Sarajevu i Novom Pazaru. O tome je li postojala jugoslavenska kuhinja, kako je nastala, čiji je ajvar i drugi pripravci, odgovore možete pronaći u, za hrvatske prilike, neobičnoj knjizi. Riječ je o historiografskom zborniku ‘Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom: Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji’, u kojem je skupljeno 14 znanstvenih tekstova o hrani u socijalističkoj Jugoslaviji. tportal

14.06.2016. (16:05)

Obične priče

Čevapi se jedu za doručak

“Baka bi me prije škole, bar jednom sedmično, vodila na doručak u Malu čaršiju u ćevabdžinicu kod neke njene kone. Poslije sam upoznala neke ljude koji su se čudom čudili otkud ćevapi za doručak. Ne znam kako kod vas, ali u mojoj familiji se za ručak isključivo jelo kašikom (da nam se kojim slučajem ne zapetljaju crijeva). Ćevapi su se jeli za doručak”, piše Priroda i društvo.

22.08.2015. (11:12)

U Njemačkoj znanstvena konferencija o – ćevapima

10.05.2015. (21:25)

Panika u centru Zagreba: Zbog ćevapčića dojurili vatrogasci

06.05.2015. (09:53)

Poznamo se po mirisu

Kako Hrvatsku i ostatak Balkana vide strani novinari

Cevapi Club novinarski je kolektiv koji piše o Balkanu, a čine ga novinarka Laetitia Moreni iz Francuske, Giovanni Vale iz Italije i rođeni Britanac Paul Prescott. Portal potvrđuje, koliko god se nekima u Hrvatskoj od toga dizala kosa na glavi, da stranci Lijepu Našu vide kao dio Balkana i da u tome nema ništa loše. “Kao što Italija nije samo pizza, niti je Francuska isključivo sir i vino, gastronomija Balkana se ne može ograničiti na ćevape. Ali to je simboličko jelo: naći ćete ga u cijeloj regiji”, poručuju. T-Portal

12.03.2015. (17:54)

Miješano meso

Ćevap-diplomacija za bolje odnose na Balkanu

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić prije povratka u Beograd posjetio je poznatu zagrebačku pečenjarnicu Mitnica na Črnomercu, u narodu poznatu pod imenom ‘Kod Srbina’. Ćevapima se počastila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prilikom prošlotjednog posjeta BiH. Po svemu sudeći, na području bivše Jugoslavije rađa se novi oblik diplomacije: Ćevap-diplomacija, piše T-portal.