Probušeno Dno Vrećice
Niža stopa PDV-a imala slabašan utjecaj na cijene, ako ikakav
Indirektnim porezima kao što je PDV veoma je teško utjecati na cijene, analizira Ekonomski lab utjecaj smanjenja PDV-a na meso, ribu, mesne i riblje prerađevine, voće, povrće i jaja s 25 na 13 posto. Do nekih promjena u usporedbi sa siječnjom 2018. jest došlo, ali se ne poklapaju sa smanjenom stopom – meso je pojeftinilo za 3,5%, ili je čak došlo do poskupljenja – povrće je skuplje za 4,4%. A i za meso je pitanje je li pojeftinjenje povezano s PDV-om, ili sa smanjenjem cijene na svjetskom tržištu u proteklih godinu baš za oko 3%. Prijedlog ekonomskih stručnjaka je da je mnogo učinkovitije i pravednije socijalnu politiku voditi prikupljanjem poreza jedinstvenom stopom, a preraspodjelu obavljati transferima čime se kupovna moć relativno najviše poveća onima kojima je najpotrebnije.