"Nije problem crveno meso, nego zasićene masti i šećer" - Monitor.hr
02.11.2015. (14:20)

Odojak na maslinovom ulju

"Nije problem crveno meso, nego zasićene masti i šećer"

Ne postoje dokazi koji bi povezivali crveno meso s nastanakom karcinoma debelog crijeva – veći problem predstavljaju zasićene masti i šećer, prisutne u velikim količinama u primjerice čokoladi, protiv koje nas nitko ne upozorava, tvrdi dr. Roger Leicester, kirurg londonske bolnice St. George. Studije o prehrambenim navikama ljudi također ne uzimaju u obzir pripremu hrane ni njezino podrijetlo, upozorava, a posebno je opasno prepečeno meso. Telegram


Slične vijesti

18.10. (16:00)

Jesti samo provjereno i kvalitetno i dobar tek

Mesni obrok je tradicionalni dio naše kulture, ali sve češće se postavlja pitanje postojanja poveznice između konzumacije crvenog mesa i raka debelog crijeva

Jedna nedavna studija navodi da konzumacija crvenog mesa uz povišenu tjelesnu masu, konzumaciju alkohola i/ili snižene koncentracije vitamina D povećava rizik nastanka. To naravno ne znači da crveno meso samo po sebi može izazvati rak debelog i završnog crijeva, jer u konačnici u stvaranju svakog zloćudnog tumora, pa tako i kolorektalnog karcinoma sudjeluje veliki broj čimbenika koji se međusobno isprepliću. Treba razlikovati neprerađeno od prerađenog jer bi u kontekstu brojnih aditiva i konzervansa prerađeno crveno meso potencijalno moglo biti puno većim rizikom. Dakle, ne treba se ustručavati od svima omiljenog roštiljanja na proljeće i ljeti, ali valja u svemu biti umjeren. Agroklub

22.04.2021. (11:45)

Prečesta konzumacija crvenog mesa povezana s reduciranjem funkcije srca i povećanjem rizika za aterosklerozu

01.10.2019. (17:30)

Opet može slaninica za fruštuk!

Znanstvenici: Nema dokaza da su šunka, slanina i kobasica loši za zdravlje

Studija sveučilišta Dalhousie i McMaster kaže kako su dokazi o štetnosti crvenog i prerađenog mesa vrlo slabi te da konzumiranje kobasica, odrezaka, šunki i slanine nosi vrlo mali rizik za čovjeka. Studija ovih dvaju sveučilišta, objavljena u Annals of Internal Medicine, kosi se s preporukama većine velikih zdravstvenih organizacija, no neki znanstvenici pohvalili su rigoroznu procjenu provedenu za potrebe ovog istraživanja. Inače, prosjek kojeg su ovi znanstvenici uzeli je dvije do četiri porcije crvenog i prerađenog mesa tjedno, i to smatraju prihvatljivim.

 

02.11.2015. (11:20)

WHO objavio da crveno i prerađeno meso uzrokuju rak; svaka osma osoba sad će smanjiti, svaka sedma jest će još i više[zubo]

20.02.2015. (16:10)

Zdrave masti

Nutricionisti: Slobodno jedite jaja, maslac i crveno meso

Konzumacija hrane bogate kolesterolom poput jaja, crvenog mesa i maslaca ne predstavlja poseban rizik za zdravlje, suprotno mišljenju mnogih i tradicionalnim stajalištima o kolesterolu, zaključio je odbor američkih stručnjaka. Averzija prema kolesterolu dovela do toga da su se ljudi okrenuli hrani bogatoj ugljikohidratima i šećerom, što je pak dovelo do pretilosti i bolesti srca. Slobodna