Najskuplje meso na svijetu: govedina Wagyu, kilogram doseže čak 6.500 dolara - Monitor.hr
12.03. (16:00)

Skup zalogaj

Najskuplje meso na svijetu: govedina Wagyu, kilogram doseže čak 6.500 dolara

@momentsgang

There’s only a few restaurants around the world that serve this!

♬ Babel – Otnicka

Wagyu je japanska pasmina goveda koja proizvodi meso s visokim udjelom omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Kobe govedina, posebna podskupina wagyu-a, nosi najvišu ocjenu A5 za kvalitetu. Ovo ekskluzivno meso poslužuje se samo u odabranim restoranima, što je razumljivo s obzirom na visoku cijenu. Iako izgled ovog mesa iznenađuje mnoge, proizvodi se uz rigorozna pravila, rezultirajući mesom koje se doslovno topi u ustima. (N1)


Slične vijesti

06.09. (14:00)

A nadaš se, možda i nije toliko loše kao što izgleda...

Momci iz Gastro tražilice istražili turističke zamke koje se nude turistima na Jadranu

U ovoj epizodi testiraju hranu iz restorana koji su na glasu kao turističke zamke, a kao i do sad, gledaju omjer kvalitete i cijene, kvalitetu namirnica, vizualni dojam i općenitu ocjenu. Za razliku od brojnih kvalitetnih restorana s top uslugom, postoje i oni koji i nisu baš za preporuku.

04.08. (15:00)

Čije god da je, slasno je

Ćevapi su originalno iz Leskovca, a burek je na ovim prostorima prvi put serviran u – Skopju

Ćevap je svoju popularnost dosegnuo ranih sedamdesetih, a u BiH ga do 1900. nije bilo, iako se ta zemlja smatra ‘njegovom domovinom’. Mnogi izvori navode da su ćevapi zapravo preteča osmanskih ćufti, a kasnije kebaba, koje su prodavale na ulicama još u 15. stoljeću. Utvrđeno je da je burek predstavljen na stolu osmanskog sultana u 15. stoljeću, dok je na prostoru bivše Jugoslavije prvi put spomenut u Skoplju 1452. godine, a potom 1489. u Sarajevu i Novom Pazaru. O tome je li postojala jugoslavenska kuhinja, kako je nastala, čiji je ajvar i drugi pripravci, odgovore možete pronaći u, za hrvatske prilike, neobičnoj knjizi. Riječ je o historiografskom zborniku ‘Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom: Hrana u socijalističkoj Jugoslaviji’, u kojem je skupljeno 14 znanstvenih tekstova o hrani u socijalističkoj Jugoslaviji. tportal

20.06. (10:00)

Tako nemaš problema s kostima

Novost na tržištu: Uskoro stižu ćevapi, kobasice i kulen napravljeni od ribe

Iz Vukovara uskoro stižu proizvodi koje smo dosad jeli napravljene isključivo od mesa, no ovi će biti napravljeni od – slatkovodne ribe. Suvlasnik proizvodnog pogona Panonica tvrtke Istar agro koja će proizvoditi ove proizvode, za Osječku je televiziju rekao da su pokrenuli nešto što je novo na tržištu, prenosi Agroklub, a ćevape, kobasice, pljeskavice i kulen proizvodit će od otkoštenih fileta ribe iz Orahovice. Index

22.02. (08:00)

Brzi recepti

TikTok gastro: Unatoč bizarnim receptima i moru gluposti to je adresa novih kulinarskih trendova

TikTok uništio je industriju hrane – tim je riječima influencerica, model i kuharica Chrissy Teigan komentirala tiktokizaciju kulinarstva, odnosno prodor prehrambenih trendova s TikToka u domove korisnika diljem svijeta. Premda se mnoga viralna jela i trendovi mogu gurnuti u zaborav, TikTok jest prva adresa koju valja posjetiti ako želite doznati što je trenutačno in u svijetu kulinarstva i što će takvim tek postati. Prošle su godine tako feedovi korisnika bili puni nostalgičnih jela, Spritz-napitaka, bezalkoholnih koktela, biljne tjestenine, egzotičnih začina, recepata sa svježim sirom ili CBD-om, plata s maslacem ili voćnih rolica.

Igrači iz prehrambene industrije i s restoranske scene zavirivali su na platformu i crpili inspiraciju za smišljanje ponude i strategija osvajanja kupaca. Nedavno je portal Food&Wine pisao o tome što stručnjaci iz industrije prognoziraju za 2024., koji će trendovi dominirati te što će igrači iz industrije pobrati iz svijeta društvenih mreža. Lider

02.01. (23:00)

Purica z mlincima i zagorski štrukli

Sve više turista dolazi nam zbog gastronomije – prilika za dobavljače domaće hrane

Prosječna dnevna potrošnja turista u Hrvatskoj prošlog je ljeta iznosila 140 eura, pokazalo je novo TOMAS istraživanje Instituta za turizam. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka, 48 posto se odnosilo na uslugu smještaja s povezanom hranom, 20 posto na uslugu hrane i pića izvan usluge smještaja, a 32 posto na sve ostale usluge. More i priroda i dalje ostaju najvažniji motivi dolaska na hrvatsku obalu i otoke, no na Jadranu raste udjel gostiju koji tu dolaze da bi dobro jeli. U zadnjem TOMAS-u tako su city break i gastronomija motivirali po 19 posto gostiju na dolazak, dok je 2019. zbog gastronomije na Jadran došlo tek šest posto turista, što bi mogao biti zanimljiv podatak i za ugostitelje i za domaće dobavljače hrane. U kontinentalnoj Hrvatskoj gastronomija stoji nešto slabije, čak i u odnosu na 2019., tako da tu nema baš pomaka. Najzahvalniji gosti za gastronomiju pritom su Amerikanci. Lider

13.03.2023. (23:00)

Ako budem u sukobu sa zakonom, tražit ću da me pošalju tamo

Gastro tražilica: kakva je hrana u zatvoru?

Momci iz Gastro tražilice ovaj put recenziraju hranu iz kaznionice u Turopolju, gdje uzgajaju vlastitu hranu. Miroslav i Bojan su se u novoj epizodi njihovog Youtube serijala upoznali s funkcioniranjem sustava iznutra te doznali na koji se način zatvorenici rehabilitiraju na farmi koja se nalazi u sklopu kaznionice. Ujedno prikazuju kako funkcionira zatvorski sustav, otkrivaju što to točno rade zatvorenici na svom putu resocijalizacije i kako se hrane tokom izdržavanje svoje kazne. Youtube

09.04.2022. (00:00)

Neka Istra - blista!

Istra je uvrštena u top 15 gastro destinacija svijeta

The Telegraph je objavio izbor 15 najatraktivnijih putovanja na svijetu namijenjenih gastroljupcima, među kojima je i naš poluotok! Autorica članka odabrala je poznate i one manje razvikane destinacije, istaknuvši u uvodu da ih vodi na put širom svijeta koji započinje jednom prekrasnom europskom regijom u kojoj se njeguju maslinovo ulje, tartufi i vino, ali da to nije Italija. Dio posvećen Istri započinje naslovom Move over Tuscany, smatrajući da je Istra dostojna da preuzme toskansku titulu! U tekstu se navodi da Istra ima dva restorana ovjenčana Michelinovom zvjezdicom, ali i da je vrhunsko zadovoljstvo pojesti tanjur domaće pašte začinjen bijelim ili crnim tartufom. Autorica je čitatelje povela u gastronomski obilazak širom svijeta jer smatra da hrana nije tek dobar obrok već da gastronomija ljubiteljima putovanja može pomoći i u otkrivanju povijesti destinacije ili donijeti neka nezaboravna poznanstva. Journal