Daleko na sjeveru, na Farskim otocima
Najizoliraniji restoran na svijetu “Koks” ima čak dvije Michelinove zvjezdice
Kažu da se “Koks” nalazi na najudaljenijem mjestu na planetu, na divljem prostranstvu Farskih otoka, te da je Poul Andrias Ziska najusamljeniji chef na svijetu. Bilo kako bilo, najizoliraniji restoran krase dvije Michelinove zvjezdice. Kako su one stigle na daleki sjever? Ziska, rođen i odrastao na Farskim otocima, 2019. je s 29 godina osvojio Michelin Young Chef Award te iste godine uknjižio dvije zvjezdice za svoj “Koks”. To nije začudilo znalce jer je Ziska radio i učio u kuhinjama slavnih restorana: Geraniuma (tri zvjezdice, Kopenhagen) i Mugaritza (dvije zvjezdice, Errenteria kod San Sebastiána, Baskija). Usto, Ziska inzistira na predstavljanju jedinstvenog identiteta Farskih otoka i njihove kulture posredstvom svoje kuhinje, istovremeno drevne i moderne, temeljne, ali i profinjene. U tu su svrhu 2011. odlučili otvoriti “Koks”, restoran koji je u cijelosti integriran u svoju okolinu i nudi jela od lokalnih namirnica. Tportal