I vegansko i 'zero-waste friendly'
Na natjecanju zagrebačkog PBF-a pobijedio ‘Zdravko’, kolačić izrađen od krumpirove kore
Natjecanje studentskih timova hrvatskih sveučilišta u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda – ‘Ecotrophelia Hrvatska 2021.’ održano je nedavno na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Nagradu za inovativnost dobio je tim Not Your Ordinary Cookie koji je predstavio kolačiće Zdravko, sačinjenih od agrootpada. Od krumpirove kore, koja se inače baca, napravili su zdrav proizvod kakav nema na tržištu. Osim kore krumpira, koja je iznimno bogata vlaknima, u kolačiću su još rogač, suhe smokve i sjemenke konoplje, s tim da svi ti proizvodi stižu s domaćih certificiranih OPG-ova kako bi se na taj način potaknula i domaća proizvodnja. Pobjednički tim sa “Zdravkom” ide na globalno natjecanje istog tipa, a nadaju se kako će ga s vremenom usavršiti i lansirati na tržište. Lider