Na maslinovom ulju nije uputno peći, a kod kuhanja uliti tek na kraju - Monitor.hr
Prekjučer (13:00)

Tajne kuhara s diplomom iz kemije

Na maslinovom ulju nije uputno peći, a kod kuhanja uliti tek na kraju

Ono što se često čuje (i u školi uči) da masti sadrže zasićene, a ulja nezasićena masne kiseline nije točno. I jedan i drugi izvor masnoće sadrži obje vrste masnih kiselina, samo u različitim omjerima. Tako je i s maslinovim uljem. Ono sadrži oko 16 – 18 % zasićenih masnih kiselina. Zagrijavanjem nastaju slobodni radikali, koji se zatim oksidiraju i polimeriziraju – jednostavnije rečeno ulje zagori. Na sreću kuhara, do tih neželjelih kemijskih reakcija dolazi tek pri 200 oC. Uputa kuharu? Nikad ne peći na maslinovom ulju, a ako se ipak stavlja u lonac najbolje ga je uliti pri kraju kuhanja – da bude što kraće izloženo djelovanju što niže temperature. Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

07.05. (14:00)

Za bolje pamćenje

Maslinovo ulje moglo bi pomoći u borbi protiv demencije

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima sjemenki, također je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija provedena tijekom 28 godina na 92.000 ljudi. Utvrđeno je da su oni koji su vrlo rijetko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da “unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije”. Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u usporedbi s onima koji su ga rijetko konzumirali ili nikad. HRT

22.05.2021. (11:00)

Obrao Đelo Hadžiselimović

Legendarni televizijski urednik u mirovini okrenuo se poljoprivredi, na istarskom imanju uzgaja masline

Nakon 40 godina rada na televiziji, legendarni urednik uz čije su odabire odrasle generacije, već pet godina živi u malom istarskom mjestu Pršurići, inače poznatom po pjenušcu Misal (Agroklub). Osim maslina, uzgaja i 80% hrane za vlastite potrebe. Očekujem da ću tek za koju godinu od 12 stabala imati 20 do 30 litara vlastitog ulja godišnje, što čak i premašuje moje potrebe, kaže Đelo, nadodavši kako ipak ne planira ići u komercijalnu proizvodnju. Imanje na kojem obitava prostire se na 1700 četvornih metara.

24.02.2021. (11:30)

Dobar tek

Otkriće inspektorata: Svako drugo maslinovo ulje je lažno

Zabrana bi vjerojatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku “neispravan” lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali. K tome, ako je “pala” jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja – a samo smo u 2019. uvezli 4,5 milijuna litara maslinova ulja za 14,6 milijuna eura – provuklo neopaženo. Večernji

07.03.2020. (09:00)

Maslinovo ulje za razliku od drugih masti, produljuje život

16.02.2017. (14:33)

Svakodnevna konzumacija maslinovog ulja pojačava zaštitni učinak ‘dobrog kolesterola’

06.02.2017. (13:19)

Tri karakteristike pravog maslinovog ulja: Mora mirisati po zrelom ili zelenom voću, povrću, travama, herbama; mora piti pikantno i gorko…

22.11.2016. (10:24)

5 situacija kada se ne smije koristiti maslinovo ulje

07.11.2016. (13:41)

Još samo kruva...

Odličan urod maslina, moguć pad cijene ulja

Nakon dvije loše, ove je godine urod maslina u Hrvatskoj odličan pa se očekuje proizvodnja od 60 do 70 posto veća u odnosu na prosječne godine što je bilo oko 35.000 tona maslina i 50.000 hektolitara maslinova ulja. Zahvaljujući dobrom urodu cijena ulja bi mogla i pasti s prosječnih 80 kuna po litri rinfuze. Zanimljivo je znati da Hrvatska ima 19.100 hektara maslinika i da je ove godine Istra proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom, iako je vrlo sjeverno. T-Portal

11.07.2016. (21:46)

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Chiavalon Ex Albis uvršteno je u TOP 25 maslinovih ulja svijeta iz ekološkog uzgoja