Brza hrana, brza smrt
Muškarci koji jedu puno ultra-prerađene hrane imaju 29 posto veću vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva
Keksi, slatkiši, gazirana pića i kobasice mogu povećati rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca, pokazala je nova studija. Američki znanstvenici sa Sveučilišta Tufts u Bostonu ispitali su podatke triju dugoročnih zdravstvenih studija u kojima je sudjelovalo više od 46 tisuća muškaraca i gotovo 160 tisuća žena. Sudionici su praćeni 24 do 28 godina i tijekom tog vremena identificirano je 3216 slučajeva raka debelog crijeva. Kako bi došli do uzroka, znanstvenici su procijenili i prehranu putem upitnika koje su sudionici ispunjavali svake četiri godine. Ultra-prerađena hrana, koja također uključuje instant juhu i rezance te slatke ili slane pakirane grickalice, povezana je s višim stopama bolesti, pokazalo je istraživanje. Muškarci koji su jeli najviše ultra-prerađene hrane imali su 29 posto veću vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva od onih koji su jeli najmanje, ali ta veza nije pronađena među ženama. Živim