Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće - Monitor.hr
28.09.2017. (07:30)

Novi hit

Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji


Slične vijesti

26.12.2024. (20:00)

Osim ako ti blagdani ne traju cijelu godinu

Svi pričaju kako se za blagdane udebljaju do 5 kg, no za to bi trebali unositi puno više kalorija nego što misle

Tradicijska obiteljska druženja za vrijeme blagdana potiču nas na količinski veću konzumaciju hrane od uobičajene zbog čega imamo nešto veći kalorijski unos. Za vrijeme božićnih blagdana, pojašnjava, u prosjeku konzumiramo od 500 do 1.000 kalorija više od potrebnog za održavanje naše tjelesne mase što može dovesti do porasta tjelesne mase za otprilike 0,5 – 1 kg, kaže nutricionistica za Agroklub. Da bismo se udebljali pet kilograma u tjedan dana potrebno je unijeti u prosjeku oko 7.000 kalorija dnevno što je gotovo nemoguće ili vrlo rijetko postići. 

15.06.2024. (00:00)

Jedeš malo, skidaš salo. Mjeriš što ti ostalo

Nutricionisti: Kasniji obrok ne mora biti nužno loš

Svjedoci smo raznih tvrdnji o hrani i prehrani na internetu, a jedna od njih je i ta da se ne smije jesti poslije 18 sati ukoliko se ne želimo udebljati. Ključni čimbenik u regulaciji tjelesne mase je ravnoteža između kalorijskog unosa i potrošnje. No, nutricionisti kažu kako kod svakoga vrijedi različito pravilo, jer svi imamo različiti dnevni ritam i potrebe. Za nekoga tko trenira navečer, obrok nakon treninga ključan je za kvalitetan oporavak i rast mišića dok s druge strane, kod osoba s dijagnozom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB-a) ili gastritisa, kasni obroci mogu biti kontraproduktivni. No, svakako je dobro posljednji obrok u danu imati minimalno dva sata prije spavanja. Agroklub

08.10.2023. (20:00)

A niš, sira i vrhnja, jogurt, kruha i putra...

Ovo su namirnice koje ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršavjeti

ZDRAVA PREHRANA: Najbolja hrana za detoksikaciju nakon blagdana | Metković  NEWS

Nutricionisti upozoravaju da su nakon 18 sati određene namirnice pogubne ne samo za figuru, već i zdravlje. Naime neka hrana teško sjeda na želudac i nikako je ne treba konzumirati navečer jer osim što ćemo teško zaspati, izaziva nadutost i probleme s probavom, a dugoročno i s težinom.

  • Masni i začinjeni sirevi – gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert… probavljaju se i do pet sati.
  • Crveno meso – crveno ili miješano meso teško je probavljivo, što nam može uzrokovati osjećaj težine i omesti  san. Radije za večeru pripremite bijelo meso poput piletine ili puretine.
  • Pržena hrana – satima se zadržava u želucu i uzrokuje neugodne probavne smetnje (kao što su žgaravica ili refluks). Radije izaberite pečenje ili kuhanje na pari.
  • Začinjena hrana – podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega teže zaspimo. Birajte lakše začine poput peršina, kadulje, origana, ružmarina i bosiljka.
  • Kelj i kupus – dugo se probavljaju, i do pet sati. Brokula, prokulica i cvjetača također se vrlo sporo probavljaju i mogu izazvati nadutost, jedite ih tijekom dana jer su zdravi.
  • Određene vrste ribe – losos, haringa ili skuša probavljaju se puno duže od bijele ribe.
  • Sladoled, slatkiši i čokolada – šećeri uzrokuju skokove glikemijskog indeksa. Čokolada sadrži stimulanse koji mogu uzrokovati nesanicu.
  • Salata – sirovo povrće je teško probavljivo, noću, kada se probava uspori zbog nedostatka aktivnosti. Tportal
04.05.2023. (14:00)

Mali džepni nutricionist

Cronometer – sve što je potrebno za praćenje unosa kalorija i tjelesne aktivnosti

Još jedna aplikacija koja bi se mogla opisati kao tek još jedan mobilni brojač kalorija, no osim što omogućava precizno praćenje koliko se kalorija unosi, s ovom je aplikacijom lako moguće dobiti i uvid u kvalitetu hrane koju se konzumira, kao i neke druge statističke podatke. Dakle, osim što Cronometer može pratiti makronutrijente (proteine, ugljikohidrate i masti), u stanju je pratiti i mikronutrijente (vitamine, minerale i druge spojeve), čime se dobiva nešto dublji uvid u to koliko je odabrana prehrana kvalitetna i odgovarajuća cilju koji se želi postići. Nudi prilično kvalitetnu bazu podataka o hrani, a nudi i mogućnost stvaranja i dijeljenja osobnih recepata. Bug

06.07.2015. (11:55)

Meso naše svagdašnje

Treba li nam zaista meso u prehrani ili se može bez njega?

Dobro izbalansirana vegetarijanska prehrana može zadovoljiti sve potrebne nutrijente. Antioksidansi, obilno prisutni u namirnicama biljnog podrijetla, štite nas od karcinoma i srčanih oboljenja, usporavaju starenje i poboljšavaju pamćenje. Samo jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja i očuvanja okoliša. Večernji

27.06.2015. (23:51)

Alkohol deblja

Čaša bijelog vina ili votka-brusnica? Razlika je u čak 7 žličica šećera!

Nutricionisti su otkrili da je količina šećera koja se krije u alkoholnim pićima veća nego što se mislilo. Jedna votka-brusnica sadrži sedam i pol žličica šećera (60 posto preporučenog dnevnog unosa), a ni džin-tonik ne prolazi puno bolje: sadrži čak četiri žličice šećera (ili 36 posto dnevnog unosa). No, ima i malo dobrih vijesti; mala čaša bijelog vina ima samo jednu i pol žličicu, a crvenog još manje, samo četvrtinu žličice šećera. Jutarnji