Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće - Monitor.hr
28.09.2017. (07:30)

Novi hit

Među Hrvatima sve popularnija paleo dijeta: Luk i strijela, bobice, lišće

Sve više ljudi oboljelih od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija okreće se tzv. AIP dijeti – autoimuni paleo protokol. Radi se o prehrani koja se temelji na paleo načelima: čovjek je tisućama godinama bio lovac i sakupljač te je živio samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Ideja je da se iz prehrane izbace svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla negativno utjecati na naše zdravlje, a nakon nekog se vremena ponovno uvode, jedna po jedna. Jutarnji


Slične vijesti

14.06. (22:00)

Jedeš malo, skidaš salo. Mjeriš što ti ostalo

Nutricionisti: Kasniji obrok ne mora biti nužno loš

Svjedoci smo raznih tvrdnji o hrani i prehrani na internetu, a jedna od njih je i ta da se ne smije jesti poslije 18 sati ukoliko se ne želimo udebljati. Ključni čimbenik u regulaciji tjelesne mase je ravnoteža između kalorijskog unosa i potrošnje. No, nutricionisti kažu kako kod svakoga vrijedi različito pravilo, jer svi imamo različiti dnevni ritam i potrebe. Za nekoga tko trenira navečer, obrok nakon treninga ključan je za kvalitetan oporavak i rast mišića dok s druge strane, kod osoba s dijagnozom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB-a) ili gastritisa, kasni obroci mogu biti kontraproduktivni. No, svakako je dobro posljednji obrok u danu imati minimalno dva sata prije spavanja. Agroklub

08.10.2023. (20:00)

A niš, sira i vrhnja, jogurt, kruha i putra...

Ovo su namirnice koje ne smijete jesti nakon 18 sati ako želite smršavjeti

ZDRAVA PREHRANA: Najbolja hrana za detoksikaciju nakon blagdana | Metković  NEWS

Nutricionisti upozoravaju da su nakon 18 sati određene namirnice pogubne ne samo za figuru, već i zdravlje. Naime neka hrana teško sjeda na želudac i nikako je ne treba konzumirati navečer jer osim što ćemo teško zaspati, izaziva nadutost i probleme s probavom, a dugoročno i s težinom.

  • Masni i začinjeni sirevi – gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert… probavljaju se i do pet sati.
  • Crveno meso – crveno ili miješano meso teško je probavljivo, što nam može uzrokovati osjećaj težine i omesti  san. Radije za večeru pripremite bijelo meso poput piletine ili puretine.
  • Pržena hrana – satima se zadržava u želucu i uzrokuje neugodne probavne smetnje (kao što su žgaravica ili refluks). Radije izaberite pečenje ili kuhanje na pari.
  • Začinjena hrana – podiže tjelesnu temperaturu, zbog čega teže zaspimo. Birajte lakše začine poput peršina, kadulje, origana, ružmarina i bosiljka.
  • Kelj i kupus – dugo se probavljaju, i do pet sati. Brokula, prokulica i cvjetača također se vrlo sporo probavljaju i mogu izazvati nadutost, jedite ih tijekom dana jer su zdravi.
  • Određene vrste ribe – losos, haringa ili skuša probavljaju se puno duže od bijele ribe.
  • Sladoled, slatkiši i čokolada – šećeri uzrokuju skokove glikemijskog indeksa. Čokolada sadrži stimulanse koji mogu uzrokovati nesanicu.
  • Salata – sirovo povrće je teško probavljivo, noću, kada se probava uspori zbog nedostatka aktivnosti. Tportal
04.05.2023. (14:00)

Mali džepni nutricionist

Cronometer – sve što je potrebno za praćenje unosa kalorija i tjelesne aktivnosti

Još jedna aplikacija koja bi se mogla opisati kao tek još jedan mobilni brojač kalorija, no osim što omogućava precizno praćenje koliko se kalorija unosi, s ovom je aplikacijom lako moguće dobiti i uvid u kvalitetu hrane koju se konzumira, kao i neke druge statističke podatke. Dakle, osim što Cronometer može pratiti makronutrijente (proteine, ugljikohidrate i masti), u stanju je pratiti i mikronutrijente (vitamine, minerale i druge spojeve), čime se dobiva nešto dublji uvid u to koliko je odabrana prehrana kvalitetna i odgovarajuća cilju koji se želi postići. Nudi prilično kvalitetnu bazu podataka o hrani, a nudi i mogućnost stvaranja i dijeljenja osobnih recepata. Bug

06.07.2015. (11:55)

Meso naše svagdašnje

Treba li nam zaista meso u prehrani ili se može bez njega?

Dobro izbalansirana vegetarijanska prehrana može zadovoljiti sve potrebne nutrijente. Antioksidansi, obilno prisutni u namirnicama biljnog podrijetla, štite nas od karcinoma i srčanih oboljenja, usporavaju starenje i poboljšavaju pamćenje. Samo jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja i očuvanja okoliša. Večernji

27.06.2015. (23:51)

Alkohol deblja

Čaša bijelog vina ili votka-brusnica? Razlika je u čak 7 žličica šećera!

Nutricionisti su otkrili da je količina šećera koja se krije u alkoholnim pićima veća nego što se mislilo. Jedna votka-brusnica sadrži sedam i pol žličica šećera (60 posto preporučenog dnevnog unosa), a ni džin-tonik ne prolazi puno bolje: sadrži čak četiri žličice šećera (ili 36 posto dnevnog unosa). No, ima i malo dobrih vijesti; mala čaša bijelog vina ima samo jednu i pol žličicu, a crvenog još manje, samo četvrtinu žličice šećera. Jutarnji