Kruh s crvima – proteinska revolucija ili gastronomski horor? - Monitor.hr
Prekjučer (18:00)

I cvrči cvrči cvrčak, ali na roštilju

Kruh s crvima – proteinska revolucija ili gastronomski horor?

Prema novoj EU regulativi, kruh i sir smiju sadržavati do 4% brašna od crva brašnara, obogaćenog vitaminom D. Insekti su nutritivno bogati, ali i dalje izazivaju otpor kod potrošača. Proizvodi moraju biti jasno označeni, a alergičari na rakove i grinje trebaju biti oprezni. Unatoč ekološkim i prehrambenim prednostima, brašno od insekata je skupo i još uvijek rijetkost na policama. Stručnjaci poručuju da je sunčanje bolji izvor vitamina D, a skeptici se pitaju – hoće li crvi stvarno postati glavni sastojak europske prehrane? tportal


Slične vijesti

11.02. (19:00)

Kruh s dodanim proteinima...

EU odobrila brašno od crva u hrani, na negodovanje nekih

EU je odobrila korištenje brašna od ličinki crva brašnara u prehrambenim proizvodima poput kruha, tjestenine i sireva. Iako su insekti prehrambeni tabu u zapadnim kulturama, već su dio jelovnika za dvije milijarde ljudi. Brašno od crva bogato je proteinima, željezom i vitaminima te ekološki prihvatljivije od mesa. No, nisu svi oduševljeni „skrivenim“ životinjskim sastojcima u hrani. Insekti se moraju jasno deklarirati, a oni koji ih žele izbjeći – neka počnu temeljito čitati etikete. DW

19.01.2023. (13:00)

Znači strašno od čega sve danas ne rade brašno

Brašno od kućnog zrikavca koristit će se u mnogo proizvoda

Kruh, krekeri, keksi i grickalice u Europi će od idućeg tjedna moći sadržavati brašno od kućnog zrikavca (Acheta domesticus) s visokim sadržajem proteina, izvještava Agronotizie. Oni su bogat izvor proteina, tvrdi se, čiji je sadržaj od 60 do 70 posto masnih kiselina i minerala. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO smatra da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emitiraju manje stakleničkih plinova. Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude. No, može biti problem za alergičare. Agroklub

24.01.2017. (09:58)

Zdrave vrste brašna i kako ih koristiti

13.10.2015. (12:58)

Napravite sami brašno od kestena