Kralj začina: 10 razloga zašto treba češće jesti češnjak - Monitor.hr
28.01.2020. (19:30)

11 - tjera vampire

Kralj začina: 10 razloga zašto treba češće jesti češnjak

– sprečava starenje i začepljenje arterija
– značajno smanjuje kolesterol u krvi
– jača imunitet
– ubija velik broj bakterija                                                                                                              – vrlo je učinkovit u borbi protiv srčanih bolesti
– snižava krvni tlak i ima protuupalna svojstva
– prirodni je antibiotik te je učinkovit lijek za uobičajene prehlade
– dobar za poremećaje živčanog sustava
– pomaže u ubijanju štetnih stanica
– djeluje kao antikoagulans, čime smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Pun kufer


Slične vijesti

06.10. (08:00)

Sad znate što vam je činiti nakon ručka

Raos: Jogurtom protiv češnjaka

Kažu da jogurt može uništiti miris češnjaka. Ako kažu, neka kažu jer ne lažu – to su pučko vjerovanje nedavno potvrdila i egzaktna znanstvena istraživanja. I odgovorila na pitanje zašto je tako. Odgovor na pitanje zašto češnjak smrdi je koliko kompliciran toliko i jednostavan. U glavici (česnu) češnjaka se nalazi alin kojeg enzim alinaza prevodi u alicin, miris svježeg bijelog luka. No svježi miris ne traje dugo jer se alicin razgađuje u alil-metil-disulfid i dialil-disulfid. Ukratko – sadrži sumpor. Tim znanstvenika ustanovio je da se dodatkom jogurta koncentracija hlapljivih tvari u zraku iznad češnjaka smanjila deset, sto, pa i više od sto puta. Rekorder je 1,3-ditian, čija se koncentracija u iznad sirovog češnjaka smanjila od 4020 na 20,4 ppb, dakle dvjesto puta. Bug

15.11.2017. (10:26)

Čudo jedno od namirnice: Češnjak ima antikancerogeno, antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje, a pogotovo na prazan želudac

17.01.2017. (14:49)

Za uravnotežen krvni tlak treba pojesti 1 gram češnjaka dnevno, jedan režanj teži 3 grama

18.12.2016. (11:54)

Malo tržište, velika manipulacija

Češnjak omiljen među špekulantima

Prošle je godine zbog kiše i snijega urod češnjaka bio slab, pa je cijena rasla. No ove godine nema prirodnih nepogoda, ali se cijena udvostručila, a razlog je pohlepa špekulanata, tvrde analitičari. Naime, svjetsko tržište razmjerno je maleno i na njega je lako utjecati, pogotovo jer se u Kini proizvede gotovo 80% češnjaka. Deutsche Welle

13.10.2016. (10:18)

Kako se riješiti zadaha od češnjaka?

27.09.2016. (23:35)

Miris nakon jedenja češnjaka ublažiti – sirovom zelenom salatom i jabukom

14.06.2016. (13:33)

Češnjak služi kao prirodni antibiotik, ali ima i 5 drugih zdravstvenih koristi

30.09.2015. (14:00)

Kutina: Domaći češnjak dostavljaju na kućni prag