Nema opasnosti ni da se samo bombonima hranimo
Kemičar u kući: Saharin – (bez)opasno sladilo
Dva grama saharina zamijenjuju jedan kilogram šećera (da, toliko je slatko). Drugi je, danas najvažniji razlog upotrebe umjetnog sladila – zdravstveni. Saharin sasvim sigurno ne može provocirati šećernu bolest, a kako nema energetske vrijednosti ne može ni debljati. Usto se njime ne mogu hraniti bakterije, pa ne izaziva karijes. No nije sve tako tako bajno i sjajno u pogledu šećera koji nije šećer a slađi je od šećera. Povijest saharina obilježena je skandalima. Prvi je svađa oko patenta dvojice kemičara, zbog čega je njegova masovna proizvodnja krenula tek kasnije, kada je nastala nestašica šećera. Drugi, saharin se pokazao kancerogenim. Međutim, bitno je napomenuti u kojoj količini – naime, tek pri udjelu od 5 % u hrani, što je ionako daleko preslatko da bi ga se jelo. Isprva zabranjen u prehrambenoj industriji, 1991. godine je ipak vraćen i to kao aditiv u obliku natrijeve, kalijeve ili kalcijeve soli, no tako da ga se dnevno ne uzima više od 2,5 mg po kilogramu tjelesne težine. Nenad Raos o tome kako se saharina ne treba bojati za Bug.hr.