Pažljivo dozirati
Kemičar u kući (#71): zrelo voće, prezrelo voće – etilen-voće
Upravo je fascinantno da biljka treba napraviti nešto tako složeno kao što je molekula ACC da bi dobila nešto tako jednostavno kao što je molekula etena. To je plin karakterističnog, slatkastog okusa i mirisa. On je važan za čovjeka – jer od njega se proizvodi sve i sva, a ponajviše polietilen (PE) – a još više za biljku. Bez etena biljka nikad ne bi sazrela. No ono što je najvažnije reći s praktičkog gledišta je da etilen ima dva načina djelovanja na biljku, Sustav 1 i Sustav 2. . Biljka nastoji održati normalnu razinu etilena u svojim stanicama, nastoji održati homeostazu. To znači da ako biljci dajemo etilen izvana, ona će ga prestati proizvoditi. Isto tako, ako biljci dajemo inhibitor, ona će njegovo djelovanje pokušati suzbiti proizvodnjom etilena. Nasuprot tome, Sustav 2 je autokatalitički. To znači da dodatak etilena potiče biljku da ga još više sama proizvodi, što može imati dalekosežne posljedice. Nije dobro dok je voće prezrelo, zbog čega bi ga valjalo suzbiti inhibitorima. Nenad Raos kao kemičar u kući, za Bug.