Kazne, zabrane i pad prometa: inspekcije krenule u rat protiv pušenja u kafićima - Monitor.hr
Jučer (07:00)

Dimni signali za visoke kazne

Kazne, zabrane i pad prometa: inspekcije krenule u rat protiv pušenja u kafićima

Inspekcije su krenule u strogi nadzor zabrane pušenja u zatvorenim prostorima, a rezultati su jasni – kazne pljušte, ugostitelji i pušači se žale, a promet kafića pada. Svaki drugi pregledani lokal bio je u prekršaju, a kazne idu i do 20.000 eura. Ugostitelji su zabrinuti zbog mogućnosti potpune zabrane i traže sastanak s Ministarstvom zdravstva, ali odgovora nema. U međuvremenu, broj pušača u Hrvatskoj raste, unatoč zakonima koji bi ga trebali smanjiti. Pitanje je: što prije nestaje – cigareta u kafićima ili gosti koji su je navikli pušiti? RTL, tportal


Slične vijesti

29.12.2024. (14:00)

Kako ne biti "konobarov križ"

7 stvari kojima izluđujemo konobare u kafiću i restoranu

  • Ne ukazivanje na pogrešku u narudžbi, uz lošu kritiku ili izostanak napojnice.
  • Pretjerano pričanje i dugotrajno raspravljanje o temama koje zahtijevaju vrijeme.
  • Skupljanje i slaganje tanjura na stol bez dogovora.
  • Nespretno korištenje stranog jezika, što može uzrokovati nesporazume.
  • Diranje konobarove tacne, stavljanje čaša ili novčanica bez dopuštenja.
  • Samoinicijativno traženje stola bez čekanja uputa osoblja.
  • Pokušaj čišćenja razbijenog posuđa ili prolivenih tekućina.

Pun kufer

24.10.2024. (12:00)

A i manje se kafeniše

Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje

Zagrebačke ugostitelje, kao i njihove kolege diljem zemlje, muče gorući problemi u sektoru, ponajviše kvalitetno obrazovanje mladih i nedostatak radne snage. O tim temama bilo je riječi i na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja održanog u srijedu u Esplanade Zagreb Hotelu. Raste interes za upisom ugostiteljskih srednjih škola. Ove godine upisano je dva razreda više barmena i kuhara, te jedan razred hotelijera više. No, zabilježen je pad broja ugostiteljskih objekata. Problem su, pokraj nedostatka kvalificirane radne snage, i veći ulazni troškovi. Dok se u mnogim drugim gospodarskim grana, dio nedostatka radnika pokrio uvozom stranih radnika, za ugostiteljstvo je poznavanje hrvatskog jezika previše značajan faktor. Poslovni

08.04.2023. (20:00)

Brigo moja, prijeđi na drugoga

Ma kakav zero waste!? Restorani pravilno odlože samo 10 posto biootpada

Zašto ljudi ne žele odvajati bio-otpad?

Prema riječima direktora i vlasnika tvrtke Ka-plus iz Rijeke Zorana Antića, u četiri vrste kuhinjskog otpada koji nastaje u hotelima, restoranima, fast foodovima i kafićima nađe se svega i svačega jer se otpad ne odvaja pravilno. “Biorazgradivi otpad i otpad općenito najbolje odvajaju hoteli u Istri, sjevernoj Hrvatskoj, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ostali se ne trude previše. Jedan fast food koji posluje u 10 četvornih metara prostora plati mjesečno samo 20 eura za odvoz smeća, a svakodnevno napuni dva spremnika otpada od 100 litara. Taj otpad baci na odlagalište mješovitog otpada, a dio takva otpada iz restorana i fast foodova završi kod uzgajivača svinja, što je od 2008. zabranjeno zakonom.”, kaže Antić. Lider

31.07.2020. (22:30)

Ne treba dodatna gorčina

Hrvati teško mijenjaju navike, ali korona je uspjela gotovo nemoguće: Ljudi manje idu na kave!

Istraživanje pokazuje da je koronavirus utjecao na hrvatsku naviku sjedenja u kafićima i ispijanja kave. Građani se na kavi zadržavaju radnim danom 25, a vikendom 45 minuta. Prije uvođenja epidemioloških mjera to je bilo gotovo dvostruko dulje – u tjednu 41, a vikendom čak 81 minutu u prosjeku. Najviše ljudi, 39%, na kavi je do pola sata, a više od trećine uopće ne ide u kafić u tjednu. Poslovni

07.05.2020. (21:30)

Dva metra među nama

Dopušten rad i kafića bez terase

Bilo je rečeno da će se dopustiti rad samo onih kafića i restorana koji imaju terase, ali budući da mnogo ugostiteljskih objekata nemaju nikakve terase, donesena je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu (ovdje HZJZ-ove detaljne preporuke za rad lokala). Razmatra se i ukidanje propusnica, o tome odluka pada do 11.5.

01.09.2015. (15:09)

Zagreb, foto: Neobičan bar – ‘A Most Unusual Gin Garden’

09.07.2015. (12:28)

Foto, Rovinj: Jedinstveni kafić na stijenama oduševio turiste

23.04.2015. (09:53)

Fajrunt, što je to?

Ukida se ograničenje, restorani i kafići moći će raditi cijelu noć

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti dosad je bilo propisano da je radno vrijeme kafića i restorana od 6 do 24 sata, ali im se radno vrijeme moglo iznimno produljiti za dva sata. Prema novim pravilima, o kojima će na današnjoj sjednici raspravljati vlada, lokalna izvršna vlast moći će odobriti rad kafića i restorana na cijelu noć. Novi list, Telegram