Zašto su vitamini nazvani prema slovima abecede? - Monitor.hr
13.05. (07:00)

Nutrijenti koji život znače

Zašto su vitamini nazvani prema slovima abecede?

Iako su ljudi oduvijek shvaćali da postoji veza između prehrane i zdravlja, trebale su tisuće godina da se pojave suvremena istraživanja prehrane – potpomognuta napretkom u kemiji, fizici i biologiji. Oko 1838. godine otkriće proteina kao najvažnijeg sastojka prehrane za ljudsko zdravlje, unatoč saznanjima da nedostatak voća i povrća izaziva bolesti poput skorbuta i rahitisa. Međutim, tek je bolest beriberi, koja je pogađala mahom mornare na dugim morskim putovanjima nagnala jednog kineskog liječnika da poveže nedostatak nekih nutrijenata s razvojem bolesti. no, tek su početkom 20. stoljeća primijetili da nije stvar u proteinima, odnosno mesu, već u organskom nutrijentu na bazi dušika, kojeg su nazvali vitamin – lat. vita + amini. Do sličnog je zaključka otprilike u isto vrijeme došao i jedan drugi znanstvenik, koji je nutrijent nazvao “accessory-jem”, odakle je preuzeto prvo početno slovo za vitamin A. Vitamin B je nastao prema nazivu bolesti beri-beri, a ostalo su odlučuli nastaviti prema slovima abecede. No, tu su odstupanaj oput vitamina F, kao i B12 i slično. Nat Geo


Slične vijesti

22.03. (13:00)

Paprika, to je moj beat, papriku voli cili svit

Paprika, neizostavan sastojak mnogih jela u Hrvatskoj, nije samo ukusna već i izuzetno zdrava

Paprika obiluje vitaminima i mineralima koji pozitivno utječu na zdravlje. Stručnjaci ističu da redovita konzumacija paprike donosi četiri ključne dobrobiti za tijelo. Prvo, paprika posjeduje antioksidativna i protuupalna svojstva, smanjujući rizik od upalnih bolesti. Također, bogata je vlaknima koja podržavaju zdravu probavu i crijevni mikrobiom, čime se osigurava stabilna razina energije. Drugo, paprika jača imunološki sustav zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, što je ključno za borbu protiv infekcija. Nadalje, istraživanja sugeriraju da paprika može doprinijeti zdravlju mozga te smanjiti rizik od gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Ova činjenica dodatno naglašava važnost uključivanja ovog povrća u svakodnevnu prehranu. (N1)

25.12.2023. (23:00)

Više povrća, manje umjetnih dodataka

Neki vitaminski dodaci su bezvrijedni, ako ne i štetni

Kada birate vitamine i suplemente, nužno je istražiti i pronaći proizvode koji sadrže kvalitetne sastojke. Također, treba utvrditi da su vitamini potpuno prirodni i bez štetnih dodataka. Preporučuje se konzultirati s liječnikom. Dugo se smatralo da je vitamin E koristan za ljudsko tijelo, ali istraživanja su pokazala da nije nužno vrijedan uzimanja. Primjerice, uzimanje vitamina K2 oralno može imati štetne posljedice na zdravlje… Puno prirodnih izvora vitamina K može pružiti bolji poticaj organizmu, a oni se obično nalaze u mliječnim proizvodima, uključujući sir i jogurt pa mogu biti ukusni dodaci jelima. . Isto tako, nije dobro uzimati previše vitamina A. N1

12.12.2023. (18:00)

Šarena abeceda za mlađi mozak

Ovim namirnicama možete usporiti starenje mozga

Kognitivni pad prirodni je dio starenja, ali nova istraživanja pokazuju da određeni vitamini i minerali mogu igrati ključnu ulogu u očuvanju funkcije mozga i sprječavanju opadanja uzrokovanog starenjem. Omega – 3 masne kiseline pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva te potiču zdravu funkciju mozga. Izvrstan izvor omega – 3 masnih kiselina su riba poput lososa, lanene i chia sjemenke te orah. Osim omege, antioksidansi poput vitamina C i E imaju važnu ulogu u zaštiti mozga. Izvor C vitamina su citrusno i bobičasto voće, orašasti plodovi i sjemenke te lisnato povrće, dok se E vitamin nalazi u bademima, sjemenkama suncokreta i špinatu. Tu su važni i D vitamin te vitamini B kompleksa. B6 se nalazi u bananama, krumpiru i peradi, B9 se nalazi u lisnatom povrću, grahu i leći, a B12 u životinjskim proizvodima. Još su važni magnezij i cink te kurkumin. (N1)

08.08.2021. (16:00)

Ako ne vidite dobro, možda je do deficita vitamina, a ako vidite predobro...

Kemičar u kući: Vitamin A – nužan otrov

Znanstvenik Nenad Raos u novom se članku Kemičar u kući bavi vitaminom A i njegovim svojstvima. Počeo je s Lucy – fosiliziranim kosturom australopiteka čiji su ostaci ukazali da se predozirala vitaminom A. S druge pak strane, nije dobar ni njegov deficit. Vitamin A je u osnovi alkohol, a nazivaju ga još i retinol (retina – mrežnica, jer je dobar za oči). Retinol se rijetko nalazi u hrani, ali je zato češći beta-karoten, jedan od njegovih derivata, ugljikovodik koji daje narančastu boju mrkvi. Nedostatkom retinala, oksidiranog retinola, mogu nastati promjene na koži i problemi s vidom, ali i s plućima i probavom. No, potrebna doza toga je oko 10 mg dnevno i ima ga u voću i povrću. U mesu ga uglavnom nema, ali ga zato ima u jetri, od koje se Lucy vjerojatno i predozirala. Bug

14.10.2016. (17:33)

Čarobne pilule

Koji su dodaci prehrani korisni, a koji štetni?

Iako industrija dodataka prehrani ne posustaje, za neke je dodatke u međuvremenu dokazano da su beskorisni, ako ne i štetni, pa čak i kancerogeni: sintetički vitamin C ne zaustavlja prehladu, no može uzrokovati bubrežni kamenac, vitamin B3 ipak ne čini ništa po pitanju sprečavanja srčanih bolesti, dok umjetni anitoksidansi (npr. vitamin A) mogu biti i kancerogeni u kombinaciji s pušenjem. Vitamin D i cink zasad su u kategoriji korisnih dodataka, pokazuju istraživanja. Opći zaključak: umjesto dodataka prehrani sigurnije je i korisnije konzumirati prave namirnice koje ih sadržavaju. Business Insider

20.03.2016. (23:33)

Alergije, nedostatak vitamina i još 3 stvari koje usne poručuju o našem zdravlju

24.05.2015. (17:44)

Četiri krucijalna vitamina koja vjerojatno nemate dovoljno, kako to prepoznati i što sve možete učiniti

24.03.2015. (11:37)

U zabludi

Što zapravo pijete u dodacima prehrani?

Nitko ne bi svjesno platio i uzimao tablete koje sadrže dijelove kućnih biljaka, riže u prahu i dijelova lijekova koji se koriste u psihijatriji. No mnogi to čine i ne znajući, i to koristeći razne vitamine i dodatke prehrani koje uzimaju misleći da ih to čini zdravima. Salon