Samo bez previše kemije
Kako biostimulatori utječu na biljku
![](http://www.monitor.hr/wp-content/uploads/2021/08/plant_sadnja_biljka_1.jpg)
To su kemijski spojevi koji imaju stimulativni utjecaj na određene fiziološke procese u biljkama. Njihovo porijeklo može biti prirodno (biljni ekstrakti) ili umjetno (sinteze u kemijskim laboratorijima). Iako povećavaju značaj gnojidbe, stručnjakinja naglašava da oni nisu gnojivo i ne mogu zamijeniti njegovu ulogu u poljoprivrednoj proizvodnji. U poljoprivrednoj proizvodnji se najčešće koriste oni na bazi aminokiselina, ekstrakta morskih algi i preparati na bazi huminskih ekstrakta. Glavni značaj ovih tvari ogleda se u povećanju otpornosti biljaka na stresne uvjete, poticanju svih fizioloških procesa u biljci (rast, cvjetanje, oplodnja, sinteza suhe tvari), bolje usvajanje hranjiva (povećanje značaja ishrane), te povećanje kvalitete i visine prinosa poljoprivrednih kultura. Agroklub