Blagdanski vegetarijanci
Kaj su jeli naši stari u vrijeme Velikog trodnevlja
Naši stari su se pred Uskrs strogo držali pravila ne jedenja mesa, osim nedjeljom, i obaveznog posta petkom tijekom korizme. Tada se pazilo i da se u jelu “ne zabili”, odnosno nisu se jeli mlijeko i mliječni proizvodi, mast niti jaja. U Slavoniji je običaj taj dan praviti varivo od špinata, a u Labinštini se za večeru jelo zelje (kupus) jer se smatralo da je baš to Isus jeo sa svojim učenicima na posljednjoj večeri. Ondje se on stoga naziva i zeljavi četvrtak. I u drugim krajevima su se pripremala povrtna jela jer je ovo doba u godini kada ima mladoga špinata, blitve, raštike, poriluka, luka, ali i samoniklog bilja poput koprive, štavelja, maslačka, srijemuša. Veliki petak obilježava cjelodnevni post, a najčešće se prvi puta jelo tek predvečer. Agroklub