"Zlato Inka"
Lukuma – hranjivija zamjena za šećer. Štiti od raka i srčanih bolesti, pomaže u kontroli dijabetesa
Prah lukume dobiva se od ploda stabla Pouteria lucuma koje raste u dolini Anda. Svježe voće popularno je u Južnoj Americi, a kod nas je najčešće dostupna kao prah koji se koristi kao zamjena za šećer, odnosno kao prirodni zaslađivač. Ekstrakti lukume učinkovito sprečavaju skokove šećera u krvi i krvnog tlaka povezanih s dijabetesom tipa 2. Prah Lucume proizvodi se tako što se plod isušuje na 45 stupnjeva, postupnim podizanjem temperature pa ne gubi nutritivne vrijednosti. Nakon isušivanja melje se u prah koji sadrži apsolutno sve hranjive tvari koje sadrži i sirova voćka. Baš zato lukuma slovi za jedan od najzdravijih zaslađivača. Zbog niskog glikemijskog indeksa, lukuma se preporučuje dijabetičarima, ali i trudnicama jer nema štetnih sastojaka, a prema vjerovanju starih civilizacija Perua, ova biljka povećava plodnost i sprečava bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih visokim razinama šećera u krvi. Uza sve to, snažan je prirodni antibiotik, djeluje na infekcije, ima antimikrobno djelovanje i djeluje na gljivična oboljenja. Slobodna/Tvornicazdravehrane