Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje - Monitor.hr
24.10. (10:00)

A i manje se kafeniše

Ipak se odrazila 110% skuplja kava – kafića u Zagrebu 2% manje

Zagrebačke ugostitelje, kao i njihove kolege diljem zemlje, muče gorući problemi u sektoru, ponajviše kvalitetno obrazovanje mladih i nedostatak radne snage. O tim temama bilo je riječi i na 16. Forumu zagrebačkih ugostitelja održanog u srijedu u Esplanade Zagreb Hotelu. Raste interes za upisom ugostiteljskih srednjih škola. Ove godine upisano je dva razreda više barmena i kuhara, te jedan razred hotelijera više. No, zabilježen je pad broja ugostiteljskih objekata. Problem su, pokraj nedostatka kvalificirane radne snage, i veći ulazni troškovi. Dok se u mnogim drugim gospodarskim grana, dio nedostatka radnika pokrio uvozom stranih radnika, za ugostiteljstvo je poznavanje hrvatskog jezika previše značajan faktor. Poslovni


Slične vijesti

08.04.2023. (18:00)

Brigo moja, prijeđi na drugoga

Ma kakav zero waste!? Restorani pravilno odlože samo 10 posto biootpada

Zašto ljudi ne žele odvajati bio-otpad?

Prema riječima direktora i vlasnika tvrtke Ka-plus iz Rijeke Zorana Antića, u četiri vrste kuhinjskog otpada koji nastaje u hotelima, restoranima, fast foodovima i kafićima nađe se svega i svačega jer se otpad ne odvaja pravilno. “Biorazgradivi otpad i otpad općenito najbolje odvajaju hoteli u Istri, sjevernoj Hrvatskoj, Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ostali se ne trude previše. Jedan fast food koji posluje u 10 četvornih metara prostora plati mjesečno samo 20 eura za odvoz smeća, a svakodnevno napuni dva spremnika otpada od 100 litara. Taj otpad baci na odlagalište mješovitog otpada, a dio takva otpada iz restorana i fast foodova završi kod uzgajivača svinja, što je od 2008. zabranjeno zakonom.”, kaže Antić. Lider

31.07.2020. (22:30)

Ne treba dodatna gorčina

Hrvati teško mijenjaju navike, ali korona je uspjela gotovo nemoguće: Ljudi manje idu na kave!

Istraživanje pokazuje da je koronavirus utjecao na hrvatsku naviku sjedenja u kafićima i ispijanja kave. Građani se na kavi zadržavaju radnim danom 25, a vikendom 45 minuta. Prije uvođenja epidemioloških mjera to je bilo gotovo dvostruko dulje – u tjednu 41, a vikendom čak 81 minutu u prosjeku. Najviše ljudi, 39%, na kavi je do pola sata, a više od trećine uopće ne ide u kafić u tjednu. Poslovni

07.05.2020. (21:30)

Dva metra među nama

Dopušten rad i kafića bez terase

Bilo je rečeno da će se dopustiti rad samo onih kafića i restorana koji imaju terase, ali budući da mnogo ugostiteljskih objekata nemaju nikakve terase, donesena je odluka da će se pustiti u rad i oni koji nemaju terasu (ovdje HZJZ-ove detaljne preporuke za rad lokala). Razmatra se i ukidanje propusnica, o tome odluka pada do 11.5.

01.09.2015. (15:09)

Zagreb, foto: Neobičan bar – ‘A Most Unusual Gin Garden’

09.07.2015. (12:28)

Foto, Rovinj: Jedinstveni kafić na stijenama oduševio turiste

23.04.2015. (09:53)

Fajrunt, što je to?

Ukida se ograničenje, restorani i kafići moći će raditi cijelu noć

Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti dosad je bilo propisano da je radno vrijeme kafića i restorana od 6 do 24 sata, ali im se radno vrijeme moglo iznimno produljiti za dva sata. Prema novim pravilima, o kojima će na današnjoj sjednici raspravljati vlada, lokalna izvršna vlast moći će odobriti rad kafića i restorana na cijelu noć. Novi list, Telegram