Pajceki kroz povijest – kratki vodič za svinjoljupce
Evolucija svinja: Od neolita do globalne industrije i prerade svinjskog mesa

Svinje su pripitomljene još u neolitiku prije 9 tisuća godina, a zbog svoje prilagodljivosti, plodnosti i ukusnog mesa postale su temelj prehrane diljem svijeta. Svejedi su, mogu jesti gotovo sve, uključujući korijenje, ostatke hrane, voće, povrće…, što ih čini lakima za hranjenje čak i u uvjetima siromašnih resursa. U Srednjem vijeku su bile ključne za prehranu Europe. Mnoge su bile puštene da slobodno pasu po šumama, a praksa žirenja zadržala se sve do kasnijeg srednjeg vijeka. Danas se uzgajaju uz pomoć visoke tehnologije, a Kina prednjači u proizvodnji. Hrvatska se suočava s padom broja svinja, dok Srbija bilježi rast. Autohtona crna slavonska svinja, fajferica, vraća se u fokus zbog kvalitete mesa i tradicije. Agroklub