Otpad s korisnim značajkama
Enigma mokraćne kiseline: otpadna molekula koja je pomogla oblikovati ljudsku evoluciju
Većina životinjskog svijeta se svojeg metaboličkog otpada rješava putem sofisticiranog enzimskog procesa, ali ljudi su u tom pogledu iznimka. Dok su ostali sisavci tijekom 200 milijuna godina evolucije zadržali taj enzim koji razgrađuje mokraćnu kiselinu, naši preci su ga prije par milijuna godina evolucijski izgubili, ostavljajući bubrezima nezahvalan zadatak izbacivanja nerazgrađene mokraćne kiseline iz naših tijela. Mokraćna kiselina je izravan otpadni produkt razgradnje purina, spojeva koji se nalaze u mnogim namirnicama: crvenom mesu, plodovima mora, alkoholnim pićima…. Tijelo se mokraćne kiseline rješava jer je u metaboličkom smislu nepotrebna i beskorisna, a povrh toga, kada se u organizmu nalazi u većim količinama može izazvati vrlo neugodan oblik upale zglobova: giht. No, nema samo negativan predznak. Postoje sugestija da smo urikazu izgubili zbog održavanja krvnog tlaka u uvjetima niskog unosa soli, a mogla bi biti povezana s višom razinom antioksidativne zaštite. Igor Berecki za Bug