Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjit će se za 1,2 milijuna tona - Monitor.hr
23.01. (13:00)

Manje kobasica, više briga

Do 2035. proizvodnja svinjskog mesa smanjit će se za 1,2 milijuna tona

Prema Europskoj komisiji, proizvodnja svinjskog mesa u EU smanjivat će se za 0,5% godišnje u sljedećem desetljeću, što će rezultirati padom od 1,2 milijuna tona do 2035. Glavni razlozi su društvena zabrinutost zbog intenzivnog uzgoja, stroži ekološki propisi i manji izvoz. Potrošnja svinjskog mesa po stanovniku past će na 30 kg godišnje (-5%), dok će Velika Britanija postati glavno izvozno odredište EU-a. Oprez ostaje ključan zbog stalne prijetnje afričke svinjske kuge. Agroklub


Slične vijesti

27.08.2024. (10:00)

Ali se zato i uvozi...

Naše stočarstvo je već 20 godina u krizi, s nestankom mesnih industrija na gubitku su postali i oni

roj se stoke nezaustavljivo smanjuje. Nestalo je mnogo farmi, jer recept opstanka nisu našle. A onda su s radom prestale i mesne industrije koje su upravo stočarima bile spas jer su otkupljivale stoku. Kako kažu iz obitelji koja se i dalje bavi time za HRT: Nastao je ovdje 80-ih i proizvod koji je proslavio Bjelovar – poznati majburger, preteča današnjih hamburgera, juneća pljeskavica s domaćim pecivom koja je preplavila bivšu državu. Nabavljala se i putem sindikata tako da je bila u zamrzivačima mnogih kućanstava jer se brzo i jednostavno pripremala. Sada stroj iz kojega je izašlo tko zna koliko milijuna majburgera odlazi u staro željezo, a tvornica koja je bila kruna stočarstva bjelovarskog kraja s nekada više od 200 radnika čeka kupca.

29.07.2017. (19:54)

Pravila za male. Pravila za velike

Može li novi Pravilnik smanjiti drastičan uvoz mesnih proizvoda u Hrvatsku?

Ministarstvo poljoprivrede u javnu je raspravu pustilo Pravilnik o mesnim proizvodima, kojima se na novi način reguliraju pravila u proizvodnji mesnih proizvoda, od pršuta, suhomesnattih proizvoda, pašteta, mesnih narezaka, salama i slično. Javna rasprava traje do 21, kolovoza. U udruzi Croatistočar kažu kako se radi o usklađivanju s novim EU propisima i tehnologijama u proizvodnji, novim sastojcima koji se koriste u mesnoj industriji u svijetu, te standarima kakvi se primjenju već više godina u Europskoj Uniji. “Ono što je problem je što se on odnosi samo na domaće proizvođače, i one s trećih tržišta izvan EU, ali ne i za mesne proizvode koji se uvoze iz država članica”, objasnio je Branko Bobetić, direktor Croatistočara. Agrobiz.hr