A da pitamo Herculea Poirota?
Čiji je pomfrit? Francuska i Belgija svojataju pržene krumpiriće koje svi volimo
Francuzi i Belgijci vode višestoljetni spor o tome tko je prvi ispržio krumpiriće. Belgijci tvrde da je to njihov izum koji je pripisan Francuzima zbog gastronomske hegemonije unutar koje je belgijska kuhinja asimilirana, prije svega zbog zajedničkog jezika i blizine zemalja. Ova je priča postala aktualna 1985., kada je belgijski novinar Jo Gérard izjavio kako u svom posjedu ima obiteljski rukopis iz 1781. godine koji dokazuje da je pomfrit belgijski izum. Prema spomenutom rukopisu, stanovnici belgijskog dijela doline rijeke Meuse još su prije 1680. jeli pržene krumpire. Međutim novinar svoje tvrdnje nikada nije potkrijepio dokumentima. Vjeruje se kako je pomfrit kakav poznajemo danas razvijen u Parizu oko 1855. i da se znatno razlikovao od tradicionalnih prženih krumpira iz 18. stoljeća. Dok Francuzi šaljivo tvrde da krumpir kuhaju “od početka vremena”, Belgijci poduzimaju konkretne korake i obratili su se UNESCO-u s prijedlogom da pomfrit postane službeni simbol njihove gastronomske baštine. Index