Ajvar - izvor trajnih neslaganja na Balkanu - Monitor.hr
10.10.2017. (18:19)

Vječno natjecanje

Ajvar – izvor trajnih neslaganja na Balkanu

Ajvar, “balkanski kavijar”, namaz od crvenih i ljutih paprika, na Balkanu ima kultni status. Ajvar se priprema na jesen, a prethodno se paprike ispeku, ogule, ocijede i samelju, a u smjesu se na kraju dodaje suncokretovo ulje. Sve mu to daje prepoznatljivu boju. Ukusi se razlikuju širom bivše Jugoslavije. Makedonci u ajvar dodaju patlidžan, Bosanci češnjak, a Srbi sol, šećer i ocat. Tu i počinju rasprave čiji je ajvar jedinstveniji i bolji, piše N1.


Slične vijesti

08.12.2022. (05:30)

Podravka prva u svijetu ajvar ‘strpala’ u pakiranje za ketchupe

28.07.2020. (19:00)

Bizarni aktivizam pevaljki

Basara: Ne dajte šajkače

Pravo na lupetanje i bulažnjenje je jedno od temeljnih ljudskih prava, kome, uzgred, mnogo bolje ide nego, recimo, „pravu na posao“, ali to sveto pravo na čijem braniku stojimo kano klisurine, nije obaveza da lupetanja i bulažnjenja budu shvaćena ozbiljno. U Srbiji je to, međutim, radna obaveza. Te obaveze su se, koliko se obavestih (za sada) prihvatile uglavnom Lipine kolege i koleginice, pjevači i pevaljke. Osim ako nešto nisam propustio, spoljni – tačnije preispoljni – Dačić za sada ćuti, a nije se oglasio ni Vrhovni Zaštitnik svega što je srpsko i srpskog roda, Vučić. Ajvaru se crno piše. Piše Svetislav Basara za Danas

15.09.2016. (09:00)

Ajvar može biti i zelen – pripremite malidžano