- Monitor.hr
16.06.2020. (09:06)

Kreće kampanja “Stolica glavu čuva!”, podrška programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, trećeg najučestalijeg raka u Hrvatskoj


Slične vijesti

23.11. (21:00)

Ne riskiraj, preveniraj

Rak debelog crijeva pogađa sve mlađu populaciju, razmatra se spuštanje preporučene dobi za testiranje

Povećana incidencija rektalnog karcinoma vidljiva je kod ljudi mlađih od pedeset godina, posebice u dobnoj skupini od 30 do 39 godina, a sve je više pacijenata mlađih od 50 godina i s karcinomima debelog i tankog crijeva. Kao mogući faktori rizika spominju se prehrambene navike, sjedilački način života i povećana gojaznost. Povećanje u postotku kolorektalnog karcinoma kod mlađih generacija bilježi se, štoviše, još od sredine osamdesetih godina, što se ujedno poklapa i s recentnom studijom koja je otkrila da su generacije rođene poslije 1945. godine sklonije kroničnim bolestima i karcinomima u odnosu na generacije rođene do sredine četrdesetih godina prošlog stoljeća. Preventiva se u većini zemalja zasad preporučuje uglavnom starijima od pedeset. Ukoliko se ne uhvati u ranoj fazi, izgledi petogodišnjeg preživljavanja za ovu vrstu raka nisu veliki što ga ujedno čini i jednim od najsmrtonosnijih karcinoma. U Hrvatskoj svake se godine bilježi oko 3600 novih slučajeva. Lupiga

18.10. (18:00)

Jesti samo provjereno i kvalitetno i dobar tek

Mesni obrok je tradicionalni dio naše kulture, ali sve češće se postavlja pitanje postojanja poveznice između konzumacije crvenog mesa i raka debelog crijeva

Jedna nedavna studija navodi da konzumacija crvenog mesa uz povišenu tjelesnu masu, konzumaciju alkohola i/ili snižene koncentracije vitamina D povećava rizik nastanka. To naravno ne znači da crveno meso samo po sebi može izazvati rak debelog i završnog crijeva, jer u konačnici u stvaranju svakog zloćudnog tumora, pa tako i kolorektalnog karcinoma sudjeluje veliki broj čimbenika koji se međusobno isprepliću. Treba razlikovati neprerađeno od prerađenog jer bi u kontekstu brojnih aditiva i konzervansa prerađeno crveno meso potencijalno moglo biti puno većim rizikom. Dakle, ne treba se ustručavati od svima omiljenog roštiljanja na proljeće i ljeti, ali valja u svemu biti umjeren. Agroklub

01.11.2023. (17:00)

Bolje spriječiti nego liječiti

Rak debelog crijeva: Preventivnim pregledom uzorka stolice spašavate život

U nas narod uopće više ne vjeruje u sprječavanje bolesti odnosno koncept preventive koja je danas pak puno više moguća zbog napretka medicine. Prvo je to počelo s odbijanjima cijepljenja i doslovno zavjeri protiv cijepljenja, a sada se proširilo na sve drugo što spada u preventivu. Iako, ti isti će za kasnije liječenje te iste djece zdušno prikupljati novac, čak i ako je cjelokupno liječenje moguće i osigurano u okviru našeg javnog zdravstvenog sustava. Za liječnike najtužnija je spoznaja da građani tvrde da ne mogu naći vremena poslati odgovor da se žele pregledati i nakon toga tri puta prikupiti sitne uzorke stolice na kartončiće i poslati natrag u zavode za javno zdravstvo. Stignu pisati po forumima, mrežama, naručiti robu putem interneta, razgovarati na mobitel s prijateljima i rodbinom, poći u kino, kazalište, provoditi radni dan, skuhati, otići na tržnicu… sve stignu, ali sat vremena odvojiti za uzorkovanje stolice kod kuće i poslati to poštom ne stignu, pregled koji život znači. O preventivi liječnica za Autograf.

18.03.2021. (09:53)

Ako se otkrije rano, rak debelog crijeva izlječiv u 90% slučajeva, a na test se javi jedva četvrtina

21.05.2020. (11:33)

Hrvatska  u svjetskom vrhu po raku debelog crijeva – uzroci su pretilost, velika konzumacija alkohola, pušenje te konzumacija puno prerađenog mesa, a nedovoljno vlakana

07.02.2017. (22:27)

Put u zdravlje popločen je dobrim navikama

Savjeti: Kako spriječiti koji rak

24 sata donosi savjete za sprečavanje razvoja određenih vrsta raka:
Rak pluća – prestanak pušenja
Rak debelog crijeva i rektuma – prehrana utemeljena na voću i povrću, više vlakana, manji obroci
Rak dojke – redoviti pregledi nakon 40. godine, smanjiti težinu, prestati pušiti i ograničiti unos alkohola, više kretanja, što više voća i povrća
Rak štitnjače – smanjiti izloženost zračenju i regulirati unos joda

02.11.2015. (15:20)

Odojak na maslinovom ulju

"Nije problem crveno meso, nego zasićene masti i šećer"

Ne postoje dokazi koji bi povezivali crveno meso s nastanakom karcinoma debelog crijeva – veći problem predstavljaju zasićene masti i šećer, prisutne u velikim količinama u primjerice čokoladi, protiv koje nas nitko ne upozorava, tvrdi dr. Roger Leicester, kirurg londonske bolnice St. George. Studije o prehrambenim navikama ljudi također ne uzimaju u obzir pripremu hrane ni njezino podrijetlo, upozorava, a posebno je opasno prepečeno meso. Telegram