Pijenje čaja pozitivno utječe na strukturu mozga te smanjuje izglede za kognitivni pad u starijoj životnoj dobi
Pijenje čaja pozitivno utječe na strukturu mozga te smanjuje izglede za kognitivni pad u starijoj životnoj dobi
Čaj i kava mnogim su omiljeni topli napitci, no čaj je ekološki prihvatljiviji. Za šalicu čaja potrebno je manje resursa (2 g listića naspram 7 g zrna kave), a njegov uzgoj manje doprinosi krčenju šuma. Kava, osobito s mlijekom, ima veći utjecaj na okoliš zbog intenzivnog uzgoja, korištenja pesticida i gnojiva te većih emisija stakleničkih plinova. Uzgoj kave godišnje uzrokuje gubitak 130.000 hektara šume. Održive prakse, poput manje gnojiva i transporta brodom, mogu smanjiti emisije, dok pojedinci mogu pridonijeti grijanjem manje vode, konzumacijom bez mlijeka ili prelaskom na biljno mlijeko. DW
Nutricionisti su se uključili u debatu o prednostima kave naspram čaja, ističući kako dodaci mogu pretvoriti inače zdrave napitke u manje zdrave izbore, posebno zbog povećanja unosa kalorija. Jedna od prednosti kave je njezina sposobnost poboljšanja mentalne budnosti. Jedna od ključnih prednosti čaja je njegova bogata količina antioksidansa. I kava i čaj nude jedinstvene prednosti zdravlja, a izbor između njih često ovisi o osobnim preferencama. Dok kava može poboljšati mentalnu budnost, fizičku izdržljivost i pružiti mnoge antioksidanse, čaj nudi povoljne učinke na zdravlje srca, probavu i smanjenje rizika od nekoliko kroničnih bolesti. Važno je napomenuti da konzumacija oba napitka može smanjiti rizik od određenih bolesti, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se donijeli konačni zaključci. N1
Uz potencijalne antikancerogene i antioksidativne učinke, istraživanja su pokazala da zeleni čaj ima protuupalna, antitrombotska, antivirusna i antibakterijska svojstva. Usto u njemu ima minerala i vitamina, a sve to pomaže kod mnogih bolesti. Za dobro mu se stavlja i to da sadrži dva puta manje kofeina od crnog čaja i pet puta manje kofeina od kave. Za epigalokatehin-galat (EGCG) već se dugo zna da je glavna djelatna tvar u zelenom čaju. On uklanja slobodne radikale, pa tako sprječava nastanak raka no i drugih bolesti uzrokovanih tim vrlo reaktivnim molekulskim vrstama. No osim djelova svojstvenog flavonoidima i njima sličnih spojeva, epigalokatehin-galat ima – kažu autori spomenutog rada – još jedno, vrlo specifično djelovanje. On naime sprječava umnažanje stanica raka. Pri nešto višim koncentracijama EGCG dolazi i do uništavanja stanica raka debelog crijeva. Iako nije skroz jasan utjecaj EGCG-a mna rast tumora, još ostaje neodgovoreno pitanje koncentracije, Nenad Raos za Bug.