25/10/2024 - Monitor.hr
Petak (23:00)

I polumetali

Alcest u Boogaloou – Metali i nemetali

Francuski pioniri blackgazea ovog su tjedno premijerno posjetili Hrvatsku na krilima svog novog albuma ‘Les Chants de l’Aurore’. Sviraju li francuski Alcest metal za nemetalce ili nemetal za metalce? Sudeći po publici koja se okupila na njihovom premijernom nastupu u Hrvatskoj u zagrebačkom klubu Boogaloo i jedno i drugo bi moglo biti točno. Posjetitelji kao da su bili podijeljeni na one koji posjećuju sve metal koncerte na Zagrebu i one koji izgledaju kao da takve rijetko pohode. Ono što je na koncu bitno jest to da su nastupom benda okupljenog oko Stéphanea Pauta Neigea mogli i jedni i drugi biti zadovoljni. Ivan Laić za Ravno do dna.

26.10. (00:00)

Brze i kratke

  • Sanira se klizište na Pantovčaku. U Zagrebu ih je više od tisuću, a jedno je najveće u Europi (N1)
  • Upozorenje UN-a: Svijet je na putu prema katastrofalnom zagrijavanju (tportal)
  • U Murskom Središću kombajni doslovno u zemlju propadaju, radi se o nekadašnjim podzemnim hodnicima rudnika ugašenom 1972., vlasnik je bivša država. Sada je sanacija prepuštena gradu (HRT)
  • Vlatko Stefanovski će proslaviti 50 godina karijere i u Zagrebu, nastupa 18. prosinca (HRT)
  • Propao prvi hrvatski porno-kanal, pušten u eter još 2018. ali niti jedan od velikih IPTV i kablovskih operatera koji djeluju u Hrvatskoj nije ga otkupio i uvrstio u svoj paket (Nacional, 24 sata)
  • Da usporedimo Japan s Europom (Facebook)
25.10. (23:00)

Ako imaš puno toga, radije otvori firmu i sve pet

Za prodaju rabljene odjeće preko interneta mogli bi platiti kaznu i do šest tisuća eura

Kako bi si zaradili nešto ‘sa strane‘ mnogi su se, otkako se pojavio u Hrvatskoj, okrenuli Vintedu, popularnoj platformi za online kupovinu. Prošle je godine ovaj litvanski jednorog ostvario neto dobit od 18 milijuna eura te rast prodaje od 61 posto, a bilježi više od 105 milijuna korisnika. Iako je riječ o odličnom mjestu za ‘rješavanje‘ stvari koje vam više nisu potrebne, na Vintedu se može zaraditi i poprilična količina novca. Naravno, nije Vinted jedino mjesto na kojem se mogu prodavati rabljene stvari. Od Njuškala preko Facebookovog Market Placea do raznih oglasnika, rabljena se roba, neovisno radilo se tu o odjeći ili nekim drugim stvarima, prodaje na sve strane… Međutim, porezna zna razliku između prodaje rabljene robe i preprodaje, a tu su se neki i opekli. Lider

25.10. (22:00)

Fiskalni Halleyjev komet

Gotovac: ‘Sjajna’ ideja poreza na nekretnine

Porez na nekretnine, kako nam se servira, nije ništa do demagoški klin koji će produbiti podjele u društvu. Jer će potencirati razlike bogatih i siromašnih, između generacija onih koji su stanove u socijalizmu dobivali ili devedesetih osvajali iz stambenog fonda JNA i onih drugih – današnjih mladih kojima za kvadrate traže silne tisuće eura. Dijelit ćemo se na samce i višečlane obitelji, brojiti kvadrate po članu kućanstva. Pa će netko izbore pokušati dobiti i onom „Imaš kuću – vrati stan!“ Već viđeno. Ali i opet djeluje. Za budale. Korisne. Viktor Gotovac za Nacional.

25.10. (21:00)

Devedesete su bile najbolje razdoblje za TV

Život na sjeveru – jedna od najbolje napisanih serija svih vremena, prema Hrvoju Marjanoviću

Hvaljena i nagrađivana serija o mladom njujorškom doktoru koji je prisiljen prve četiri godine odraditi u zabiti na Aljasci premijerno je prikazana 12. srpnja 1990. i u narednih osam tjedana osigurala je čak šest sezona te gomilu Emmyja i Peabodyja. Stvorili su nešto što se u SAD-u naziva “mid-season replacement”, a radi se uglavnom o ne pretjerano ambicioznim serijama manjeg budžeta od kojih se ne očekuje da će potrajati. No, prvih osam epizoda pokazalo se kao pun pogodak i serija je postala ogroman hit među gledateljima od 18 do 49 godina. Bio je to izuzetno plodan period za kvalitetne serije jer su se, osim Života na sjeveru, pojavili i Twin Peaks, Seinfeld i Simpsoni, a svaka je na svoj način zauvijek promijenila TV krajolik. Život na sjeveru iz današnje perspektive možda djeluje kao najobičnija dramska serija, ali radilo se o vrlo neobičnom pristupu u eri kada je najgledanija serija na CBS-u bila Murder, She Wrote (serija koju bismo danas nazvali zabavom za umirovljenike). Hrvoje Marjanović za Index

25.10. (20:00)

Nulta emisija? Pita li itko zgrade?

Nova pravila za javne zgrade: Energetska obnova i ZEB Standard

Europske direktive nameću strože uvjete energetske obnove zgrada u javnom sektoru. Od 2024. obnova obuhvaća ne samo državne već i lokalne zgrade, uključujući komunalna poduzeća, s obvezom energetske obnove 3% godišnje. Donedavni nZEB standard (gotovo nulta energija) zamijenjen je ZEB standardom (nulta emisija). Uvođenje solarnih sustava i smanjenje fosilnih goriva ključni su, ali izazovi uključuju visoke troškove, administrativne zahtjeve i manjak radne snage. Zgradonačelnik

25.10. (19:00)

Samo bez rasizma, naime nisu svi iz vladajuće stranke takvi

Dežulović: Ujaci i netjaci

Eh da, zaboravio sam reći: makarski gradski vijećnik Marko, koji mjesecima ustrajno parkira kraj kontejnera na tržnici i sveudilj svakog dana plaća petnaest eura kazne, punim se imenom i prezimenom zove Marko Raos i ujak je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. E sad. Ako hadezovski mozak tako funkcionira na najnižoj razini, u gradskom vijeću kakve ubave male betonske naseobine na moru – gdje je premijerov ujak “prisiljen” kršiti zakon jer mu grad nije osigurao parkiralište kraj pazara – sam bog zna na što je sve takav mozak spreman na ponešto višoj, ili čak najvišoj razini, recimo u netjakovoj Vladi Republike Hrvatske. Dobro, to se samo tako kaže: naravno da znamo na što je sve spreman. Ujak Marko samo nam je plastično pokazao kako on funkcionira. Boris Dežulović za Novosti.

25.10. (18:00)

Brze i kratke

  • Najgori dani za Ukrajinu, Rusi napreduju na svim frontovima: Izbjegavaju direktne napade, idu u opkoljavanje (tportal)
  • Ministarstvo o slučaju problematičnog dječaka: Institucije ne mogu dati jamstva koja traže roditelji, to mogu samo roditelji dječaka (N1)
  • VEM: HRT emitirao uznemirujuće scene u dokumentarcu o Partiji, mora se očitovati, problem je da nisu označili primjereno upozorenje (Index)
  • Poljska radijska postaja izazvala kontroverzu “uposlivši” AI voditelje, dali otkaze dosadašnjim, ljudskim voditeljima (Bug)
  • Marušić o prometnom kaosu u Zagrebu: Loše stanje je postalo još gore; nestručne odluke, autogol na više razina (Nacional)
  • Drveće posađeno na rubovima polja ima puno veće koristi nego travnate međe jer privlači važnu vrstu kukaca, pokazalo je istraživanje i štiti usjeve (Agroklub)
25.10. (17:00)

AMOC kao (ne)funkcionalna Golfska veza

Znanstvenici upozoravaju: Golfska struja slabi, prijete ekstremne hladnoće već oko 2050. godine

Četrdeset i četiri vodeća klimatska stručnjaka upozoravaju da usporavanje Atlantske meridionalne cirkulacije (AMOC), koja prenosi toplinu na sjever, može izazvati drastične promjene klime. Ako Golfska struja oslabi, nordijske zemlje mogle bi se suočiti s ekstremnim hlađenjem i vremenskim uvjetima, a globalne posljedice uključuju pomicanje monsuna i rast razine mora. Znanstvenici pozivaju na hitne mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi se izbjegle razorne posljedice ovog scenarija. Nenad Jarić Dauenhauer za Index.

25.10. (16:00)

Stigao je hrvatski prijevod svjetskog bestselera Paula McCartneyja ‘Lyrics: Moj autoportret kroz pjesme’

25.10. (16:00)

Botovi i jalna konkurencijo, odzvonilo vam je

Google čisti recenzije i ocjene na Mapsima: Lažnjacima prijeti digitalna kazna

Nova pravila Googlea uvode kazne za poslovne profile za koje se utvrdi da su objavili lažne recenzije. To može biti privremeno blokiranje novih recenzija i ocjena za poslovanje, povlačenje postojećih recenzija na određeno vrijeme te prikazivanje upozorenja na poslovnom profilu kako bi se korisnike obavijestilo o uklanjanju lažnih recenzija. Googleova pravila o lažnim sadržajima odnose se na Maps, gdje se trebaju prikazivati istinska iskustva gostiju, korisnika servisa ili putnika na određenom mjestu ili u poslovanju. Želi se spriječiti objavljivanje svakog oblika lažnog doživljaja, uključujući sadržaj koji se ne temelji na stvarnim iskustvima ili doživljaju, recenzije potaknute plaćanjima, popustima ili besplatnom robom/uslugama, pokušaje manipulacije ocjenama korištenjem višestrukih računa te korištenje emulatora ili drugih metoda za oponašanje stvarnog iskustva. Bug

25.10. (15:00)

Jazz za astronaute

Chui – Do zvijezda: Nove avanture vječnih kozmonauta

Chui, instrumentalni kvartet pod vodstvom vizionarskog skladatelja i klavijaturista Tonija Starešinića u kojemu spaja elemente jazz fusiona, progresivnog rocka i modernih oblika elektronske glazbe u kompozicije kojima je kritičarima teško odoljeti, s gotovo se svakim novim izdanjem nađu na vrhovima ljestvica najboljih albuma godine kod svih relevantnih branitelja kvalitetnog ukusa na domaćoj sceni. Sasvim je legitimno još jednom zaključiti da je Chui opet došao, ako već ne do vrhunca svoje igre, onda njemu sasvim nadomak, jer kako se njihova glazba razvija tako je i taj vrhunac sve viši i viši. No, možda su mu ovaj put i bliže nego ikada prije. Ivan Laić za Ravno do dna.

25.10. (14:48)

Sve epizode serije ‘Gruntovčani’ dostupne u visokoj rezoluciji na YouTubeu

25.10. (14:00)

Kad APN postaje stanodavac

Otvoreno: Pitanje je tko će biti privučen novom mjerom za priuštivo stanovanje

Vlada je predstavila program priuštivog najma s ciljem aktivacije praznih nekretnina kroz upravljanje APN-a, bez obaveza za vlasnike. Iako se očekuje interes građana u stambenoj potrebi, stručnjaci upozoravaju na moguće probleme poput inflacije cijena najma i pravne nesigurnosti. Program je fokusiran na dugoročne prazne stanove, s opcijom oslobađanja od poreza za vlasnike i kumulativnom isplatom poticaja, no ostaje neizvjesno hoće li ova mjera riješiti problem dostupnog stanovanja. HRT, Nacional

25.10. (12:00)

Brze i kratke

  • Dečko (15) u BiH upao u stanicu, nožem ubio policajca. Napad proglašen terorizmom (Index)
  • Tvrtke u Hrvatskoj u kojima je prosječna neto plaća viša od pet tisuća eura: KT S.p.A, Google Hrvatska, Adris Grupa, McKinsey & Company, Novo Nordisk, Fortenova, Microsoft, Atlantic… (Forbes)
  • Zaba: dizanje svih ostalih naknada nema nikakve veze s ukidanjem naknade za vođenje računa koje im je nametnula država (Index)
  • Novi trend u turizmu: turisti se odriču raskošnih putovanja na globalna popularna mjesta u korist putovanja na mjesta koja su manje poznata i s puno manje gužva (N1)
  • U Londonu na ulici živi oko 200 tisuća ljudi. Mnogi beskućnici ne mogu naći posao. Pomoć, barem nekima od njih, nudi jedan restoran koji je nedavno otvoren u samom centru britanske metropole (DW)
  • Robot koji svira violončelo nastupa sa simfonijskim orkestrom (HRT)
25.10. (12:00)

Dobro da su javili

Što učiniti kad ti je zagađena voda iz vodovoda

U vodi iz javnog vodovoda pronađene su: e. coli, koliformne bakterije i enterokoki. Zanima me kako prati suđe? I smije li se tuširati s tom vodom, prati kosu, prati odjeću u veš mašini? Pita jedna forumašica na temi. Saznala sam jer sam, nakon što sam došla ovdje, dobila akutne hm zdravstvene probleme (da sad ne idem u detalje) i nije mi bilo jasno zašto ne prolazi, što to pokvareno uporno jedem (provjerila sam sve rokove trajanja i ništa nije isteklo). I onda mi je sinulo da idem pogledati na HZJZ kvalitetu vode u županiji i tako sam vidjela da je zagađena. Jer nije prvi put. Međutim, problem je što on to čini tek za mjesec unatrag pa možeš jedino vidjeti da si pio pokvarenu vodu prethodni mjesec… Forum

25.10. (11:00)

Bezimenost nedostojna imena

Vučetić: Načelnik Glavnog stožera OSRH kao stranački potrčko

U listopadu 2005. god. jedan čovjek osuđen je, doduše uvjetno, na osam mjeseci zatvora zbog toga što je 1999. god. sudjelovao u tučnjavi. Potukao se s policajcima koji su došli u ugostiteljski objekt s namjerom da tamo ponovno uspostave narušeni javni red i mir koji je ovaj bezimeni, uz sufliranje osoba sličnih afiniteta prema javnom redu i miru, obilato kršio.

U tučnjavi je bezimeni, osim fizičke sile, posegnuo i za arsenalom verbalnog nasilja nad policajcima. Da skratim priču, sada je taj bezimeni nasilnik ministar obrane. Ono je, istina, počinjeno, on je zbog toga kažnjen, kaznu je odslužio i sada ga se smatra nekažnjavanom osobom. Nasilnik je naknadnom pravnom akrobacijom skriven, ali je i dalje živ, njegova je narav ostala ista, samo je promijenio metode ostvarivanja nasilničkih namjera. Štoviše, ovo nasilje je daleko opasnije od onog desubjektiviziranog. Ovo nasilje se događa u ministarstvu, ono se događalo u birtiji. Desubjektivizirano nasije je evoluiralo. Marko Vučetić za Autograf.

25.10. (10:00)

Kad subvencije odu niz mesoreznicu

Uhićenja u grupaciji Pivac zbog sumnje na subvencijsku prevaru

Devet osoba, uključujući bivše i sadašnje šefove tvrtke Vajda iz grupacije Pivac, uhićeno je zbog subvencijske prevare na zahtjev EPPO-a. Grupacija Pivac, koja posluje od 1990-ih, izrasla je u prehrambenog giganta, dijelom zahvaljujući preuzimanju drugih kompanija. Iako je bila uključena u niz afera, uključujući optužbe za financiranje HDZ-a i spornu kvalitetu uvezenog mesa, tvrtka je nastavila rasti, a zadnje uhićenje povezano je s pronevjerom EU sredstava. Ilko Ćimić za Index

25.10. (09:00)

Kad zgrada pokazuje bore

Kako spriječiti starenje fasade

Fasada, ključna za zaštitu i estetiku zgrade, podložna je starenju pod utjecajem vremenskih uvjeta, lošeg projektiranja i nekvalitetnih materijala. Glavni faktori koji utječu na trajnost su konstrukcija, izbor materijala, klimatski uvjeti te održavanje. Pravovremeni pregledi, sanacija oštećenja i kvalitetni materijali produžuju njen vijek trajanja. Vidljivi problemi uključuju pukotine, promjene boje, ljuštenje boje, te prisutnost algi i gljivica. Zgradonačelnik