13/10/2024 - Monitor.hr
Danas (12:00)

Školske klupe sve praznije, a mirovinski fond sve tanji

Hrvatska škola bez učenika: Alarm za budućnost

Hrvatska se suočava s dramatičnim padom broja učenika u osnovnim školama, osobito u Slavoniji, gdje su se razredi gotovo prepolovili. U proteklih 20 godina, broj učenika smanjen je za 87.530, dok je 84 škole zatvoreno. Najgore su prošle Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija. Ovaj pad učenika izravno ugrožava budućnost zemlje, uključujući zdravstveni, mirovinski i ekonomski sustav, dok masovni odljev mozgova pogoršava situaciju. Bez novih obitelji i djece, Hrvatska će morati uvoziti radnu snagu kako bi održala osnovne funkcije društva. Branimir Perković za Index

Danas (13:00)

Njihov ritam, tvoj ples

AI istraživač objašnjava kako rade algoritmi, od YouTubea do Spotifyja

Tzv. recommender sustavi su glavni generatori personaliziranog sadržaja koji nam nudi nešto što i nismo konkretno tražili, a na temelju naših preferencija i prethodnog sadržaja koji smo tražili/gledali na intenretu. Za TikTok je potrebno pet sekundi gledanja nekog videa tijekom skrolanja da nam se pojavljuje sličan sadržaj, YouTube funkcionira na temelju kategorije videa koji se konzumira i njegove duljine, Spotify ti također počinje nuditi glazbu prema tvojim preferencijama itd. No, i oni nisu bez “risk levela” gdje ti možda uopće ne nude ono što ti treba. Svima je želja da se što dulje zadržiš na njihovoj platformi. Netokracija o podcastu u kojem su se dotaknuli raznih tema i općenitih mogućnosti AI-a i što nas čeka u budućnosti.

Danas (12:00)

Brze i kratke

  • Rusi preokreću situaciju u Kursku, postoji rizik da ruske snage opkole ukrajinske postrojbe i slome plan Zelenskog (Index)
  • Kineski Temu pod lupom u EU, propituje se prodaja ilegalnih proizvoda i zaštita potrošača (Forbes)
  • Uskoro su i američki izbori, u sedam država će se odlučivati tko će biti predsjednik: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Wisconsin (tportal)
  • HDZ-ovci optužuju Milanovića da ga plaćaju Rusi, no i sami tvrde da nemaju dokaza (N1)
  • Dekretom pape Franje Crkva Gospe Sinjske proglašena bazilikom (Nacional)
  • Neki tvrde da je emotivni nastup Celine Dion na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu bio unaprijed snimljen (Nacional)
Danas (11:00)

Jer zapravo i nema previše Muškaraca s velikim M

Jergović: Žena

Prema “Velikom rječniku hrvatskog jezika” Vladimira Anića, ovo su značenja riječi žena: “1. odrasla osoba ženskog spola; žensko. 2. razg. bračni drug ženskog spola itd… Ali postoji još jedno značenje o kojemu bi vrijedilo misliti, a povezano je s trećim ili tercijarnim značenjem, ali nije mu istovjetno. Moja mati Javorka od ranih je doba imala “ženu za po kući”. Došla bi jednom mjesečno, subotom ili nedjeljom, da joj pomaže u velikom spremanju.  Često po Zagrebu čujem priče o nečijim onemoćalim, bolesnim ili dementnim roditeljima, čije sluđene kćeri i sinovi traže Ženu. U državnim staračkim domovima nema mjesta, a privatni, ako su iole pristojni, skuplji su od hotela. U Hrvatskoj Ženu je skoro nemoguće naći, kako među domaćim svijetom, tako i među stranim radnicama. Žena, naime, mora znati jezik. Ona mora vladati kulturnim kodovima, običajima i navikama onih kojima je poslana.

Državu i državne vlasti, policiju i socijalne službe naravno da nije ni najmanje briga za vašu potrebu za Ženom. Ali oni vam, objektivno govoreći, ne bi mogli pomoći ni da ih je briga. Muška varijanta Žene nije Muškarac, nego je Čovjek. Čovjek je onaj koji će nam učiniti. Čovjek je onaj koji će riješiti nerješivo. Čovjek je, ipak, malo manji od Žene, jer on je samo dobar. Ona, mnogo više od dobrog. Miljenko Jergović.

Danas (10:00)

Nego da učim

Groupie: Nije me mater rodila da rađam

Onaj moj rođak Rafael, povratnik iz Argentine, pozvao me u antikvarijat koji je otvorio pri dnu Ilice, tamo prodaje antikvitete i knjige iz doba NDH. Najavio mu se novi ministar demografije u posjet. U antikvarijat je ušla zgodna crnokosa ženska. Baš u ravnini s grudima na majici je pisalo HOS Trilj. Šipić, koji je već bio unutra, će oduševljeno: ‘Vidi, moja Triljanka!’

Ona se sa svima ljubazno pozdravila, pitala Rafaela ima li neku knjigu o odnosu vlade NDH prema intelektualcima, umjetnicima.

“Sigurno se odnosila slično kao i ova današnja. Davala muškarcima i ženama poticaje da se što više razmnožavaju. Vjerojatno su to naučili od svog vrhovnog vođe Hitlera koji je mlade Njemice stavljao u posebna naselja u koja su ih dolazili oplođivati čistokrvni nacisti da prošire svoju plavu krv koju u svojoj pjesmi zaziva i Tompson: plave krvi, bijelog lica rađaju se nova dica…” zapjevušio sam.

Ministar Šipić prostrijelio me pogledom. Promrmljao je da se izražavam slično kao Ante Tomić u svojoj kolumni i da bih ja lako mogao dobit kantu govana na glavu… Nova zgoda Nacionalne groupie

Danas (09:00)

Televizori ponovno bruje, a Crno bijeli svijet bi možda trebao zaštititi UNESCO

Premda je bilo pesimista, Prljavo kazalište s Davorinom Bogovićem i Tihomirom Filešom unaprijed je rasprodalo Veliki pogon Tvornice kulture

Interes za Prljavce u Tvornici pojačan je najviše i činjenicom da će se nakon 40 godina moći uživo ponovo čuti mnogi klasici, ne samo Prljavog kazališta kao takvog, već rock glazbe ovih (i širih) prostora. Posebice “Televizori” koji se ni prije četrdesetak godina nisu baš izvodili uživo. Izvođene su pjesme s kojima su i autor Jasenko Houra i pjevač, konertni frontman Davorin Bogović i cijeli bend stekli reputaciju i povijesnu važnost. Glazba Pogledajte što kažu na Forumu.