12/10/2024 - Monitor.hr
Danas (12:00)

Brod bez dimnjaka - iluzija čistog pogona

Nova tehnologija hvatanja CO2 iz zraka – stvarna revolucija ili moguća energijska zamka?

Unatoč senzacionalnim tvrdnjama o brodu na fosilna goriva koji ne emitira ugljikov dioksid, stvarnost je daleko složenija. Sustav koristi kalcijev oksid za vezanje CO2 iz dimnih plinova, no njegova proizvodnja zahtijeva energiju i ispušta onoliko CO2 koliko se kasnije hvata. Tehnološki proces zatvaranja kružnog toka nije postignut, a energijski trošak dovodi do povećane potrošnje energije. Inovativniji, ali skuplji sustavi poput kaliksarena pokazuju potencijal u hvatanju CO2, ali primjena na velikoj skali tek treba biti procijenjena. Nenad Raos za Bug

Danas (13:00)

U svakoj laži pola istine

Što je točno, a što netočno u vezi Milanovićevih izjava o NATO-u

Točne tvrdnje Zorana Milanovića o NATO-u:

  • NSATU bi mogao uključivati vojnu prisutnost u Ukrajini: Milanović ispravno navodi da će NSATU ( Security Assistance and Training for Ukraine) misija imati djelatnike u Ukrajini, iako to uključuje mali broj NATO-ovog osoblja za koordinaciju pomoći, a ne borbene snage.
  • NATO vojnici već su u Ukrajini: Točno je da pojedine države članice NATO-a imaju specijalne snage u Ukrajini (SAD, Velika Britanija, Francuska), ali te snage nadziru isporuku vojne pomoći, ne sudjeluju u borbenim operacijama.

Netočne tvrdnje Zorana Milanovića o NATO-u:

  • NATO ulazi direktno u sukob: Milanovićeva tvrdnja da NATO ulazi u sukob kroz NSATU nije potpuno točna. NATO formalno ostaje obrambeni savez i nema namjeru vojno intervenirati u Ukrajini.
  • Vlada je prekršila Ustav: Milanović tvrdi da je Vlada prekršila Ustav tražeći njegovo odobrenje. No, predsjednik je već podržao NATO-ovu deklaraciju u Washingtonu, čime je potvrdio sudjelovanje Hrvatske u misiji.
Danas (12:00)

Prema poželjnijoj strani svijeta

Ivančić: Zapad na demokraciju

Da li se službena hrvatska vanjska politika naziva vanjskom zato što se vodi iz Hrvatske prema vani ili pak zbog toga što je dirigirana iz vani prema Hrvatskoj? Je li ona dakle tek vanjska ili je iz-vanjska? Što kada se destruktivac s Pantovčaka usudi izjednačiti zločine Putina i Netanyahua, premda za to nije dobio dopuštenje od gospodina Bidena? Iako je odgovor poznat svakom punoljetnom građaninu, ponovimo ga još jednom, radi utvrđivanja gradiva. Hrvatska dakle potpuno samostalno i neovisno donosi odluke koje joj se serviraju iz Washingtona i Bruxellesa. One su uvijek u najboljem nacionalnom interesu, jer je jedino hadezeovska vlast, na čelu s poglavicom, pozvana da presudi što je to nacionalni interes. Pokuša li se tkogod drugi umiješati u taj odgovoran posao – podriva nacionalne interese. Viktor Ivančić za Novosti

Danas (11:00)

Brze i kratke

  • Potres magnitude 4,4 u pokrajini u Iranu, vjeruje se da se radi o nuklearnom testu, prvom u povijesti Irana (Jutarnji)
  • Kako će se razminirati najveće minsko polje na svijetu, veliko kao cijela Grčka: Svaka pomoć, pa i hrvatska, Ukrajini je pri razminiranju dobrodošla jer je to trenutno zemlja s najviše nagaznih mina na svijetu. A na osnovi sadašnjeg stanja, za razminiranje njezina teritorija bit će potrebno i do 30 godina (tportal)
  • Porastao broj hrvatskih građana koji koriste umjetnu inteligenciju (HRT)
  • U Zagrebu uhićen kum najtraženijeg srpskog kriminalca Radoja Zvicera, visokopozicionirani pripadnik Kavačkog klana Milovan Zdravković (N1)
  • Josipović za N1: Neustavno je u Saboru odlučivati o slanju hrvatskih vojnika u neborbenu misiju (N1)
  • Hrvatska brani naslov svjetskog prvaka u branju maslina (HRT)
Danas (10:00)

Bots out, humans in

Urednici Wikipedije pokrenuli “veliko čišćenje” AI sadržaja

Skupina urednika, koji pišu i uređuju članke za Wikipediju, objavila je “rat” lošem sadržaju nastalome uz pomoć jezičnih alata na toj internetskoj enciklopediji. Njihov nedavno pokrenuti WikiProject AI Cleanup kolaboracija je s ciljem čišćenja enciklopedijske građe od objektivno lošeg sadržaja, bez navedenih izvora i upitne korisnosti. Jezični modeli u pravilu ne stvaraju kvalitetan sadržaj, kakav bismo očekivali na enciklopediji, ne paze na točnost i provjerene izvore, skloni su halucinacijama i pisanju netočnih informacija uz visoku dozu samopouzdanja. Tome nije mjesto na Wikipediji, kažu pokretači ovog projekta, a naveli su i svoje ciljeve. Bug