09/10/2024 - Monitor.hr
Danas (12:00)

A svima se desi, osim automaticima

Šaltanje u krivu brzinu: Preveliki broj okretaja može oštetiti motor

Visok broj okretaja motora izvan maksimalno predviđenog broja okretaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila. Stariji motori koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstena skloni su kod povišenih okretaja motora sami podići ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbaciti ga u usisnu granu što rezultira nekontroliranim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti regulirati broj okretaja. Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički isključiti ubrizgavanje kako bi spriječili daljnje podizanje okretaja motora izvan dozvoljenog broja okretaja. Kažu stručnjaci iz HAK-a.

Danas (13:00)

Što se događa izvan onih 90 minuta

‘Jezik Kopačke’ Boruta Šeparovića tužna je, orvelijanska slika onoga u što se ne samo nogomet, nego i današnji svijet, pretvorio

Nogomet je oduvijek bio jedan od okidača za angažirani teatar Boruta Šeparovića. Tako njegova najnovija predstava “Jezik kopačke”, prema tekstu Filipa Grujića i Ivana Ergića, govori o tome kako danas u nogometu ima toliko novca koji uopće ne možemo zamisliti, ali ključno u ovoj izvedbi jest da je današnje stanje u ovom superprofesionalnom sportu samo pokazna vježba našeg potonuća u sveopću prosječnost i robovsko služenje jeftinim uzbuđenjima. Jedan od autora predstave, Ivan Ergić, bivši je nogometaš koji smatra da profesionalni nogomet od ljudi pravi funkcionalne idiote, dok Filip Grujić kaže da je danas vrijeme kada se mora govoriti o onome što je nekada bio tabu.

Gledamo trening u realnom vremenu i trenera koji ne dopušta nikakvo kreativno iskakanje, sirotog oca menadžera negdje sa Balkana i razgovor preopterećenog igrača sa psihijatricom kao nekom vrstom umjetne inteligencije za umirivanje. Taj mladić polako kopni i gasi se njegova vjera u nogomet koji je kao dijete toliko obožavao. U predstavi “Jezik kopačke”, Šeparović nam se u trosatnoj izvedbi polako uvlači pod kožu, slikajući današnju nogometnu patologiju življenja u rasponu od sjaja do očaja i konačnog mračnog osvještenja. Bojan Munjin za Novosti

Danas (12:00)

U kaputima i u zatvorenom

Nećemo ostati bez plina, ali ćemo ga izgledno plaćati skuplje

Geopolitička situacija na Bliskom istoku, uključujući sukob između Izraela i Irana, ima značajan utjecaj na energetska tržišta i opskrbu Europe. Sukob prijeti ključnim morskim prolazima za trgovinu naftom i plinom, što dovodi do rasta cijena energenata. Europa, uključujući Hrvatsku, suočava se s rastom cijena struje i plina zbog smanjenja subvencija i nestabilnosti na ključnim dobavnim putevima. Iako strateški projekti poput LNG terminala donose sigurnost opskrbe, pitanje ostaje hoće li cijene energenata drastično porasti. Poslovni

Danas (11:00)

Brze i kratke

  • Vučić dolazi u Dubrovnik, zbog njega su se u zadnji čas mijenjali potpisnici Deklaracije koju će potpisati Plenković i Zelenski. Osudit će ruski napad na Ukrajinu (Nacional), na summit nije pozvan Milanović (Nacional to smatra skandaloznim), Zelenski stiže u Hrvatsku. “Snajperisti, dronovi, mornarica… Svi su spremni” (Index)
  • Turudić danas u Saboru predstavlja izvješće DORH-a, oporba sprema pitanja i na drugu temu (N1)
  • Netanyahu: Uklonili smo Hassana Nasrallaha i njegovu zamjenu i zamjenu zamjene (N1)
  • Dokumenti udruge iz koje je protjeran Veljko Kajtazi otkrivaju kako je sustavno trošio novac na sebe i svoga sina (Nacional)
  • U srijedu se očekuje mjestimična obilna kiša, nakon koje slijedi razvedravanje, uz nastavak južnog strujanja. Do petka će prevladavati promjenjivo vrijeme, većinom relativno toplo (tportal)
  • Uragan stoljeća ide na SAD, kategorije 5 naziva Milton, zakrčene ceste, nestalo benzina. “Tko ostane, umrijet će” (Index), snimili ga iz svemira (X)

Danas (10:30)

Sponzorirana vijest

Trajna licenca za Microsoft Office i Windows 11 već od samo 11 € na Keysfanu!

Microsoft Office 2024 trenutno košta 299,00 € (uključujući Outlook) u službenoj Microsoftovoj trgovini. Za korisnike koji ne trebaju najnovije značajke, odabir prethodne verzije Office 2021 je mnogo isplativije rješenje. Keysfan nudi originalnu licencu Office 2021 po najnižoj mogućoj cijeni. Keysfan jamči da je svaka licenca sigurna i originalna! Skinite softver sa interneta i aktivirajte ga pomoću ključa kupljenog na Keysfanu. Tako aktiviran softver je trajno licenciran i daje vam mogućnost daljnje korisničke podrške i nadogradnje. Kupnja na Keysfanu je sigurna, a dućan ima dobru reputaciju – ocjenu 4,8 i 95% zadovoljstva kupnjom po TrustPilotu.

62% popusta na Microsoft Office uz promo kod BKS62

50% popusta na Windows OS uz promo kod BKS50 

Windows plus Microsoft Office paketi – 62% popusta uz promo kod BKS62

Ostali softverski alati

Danas (10:14)

Mange i anime – važan dio japanske kulture i svakodnevice

Danas (10:00)

Intervjui koji nedjelju znače

Marjanović: Neke kritike vezane uz promjenu formata Stankovićeve emisije stoje, ali…

Realno, medijski prostor ovim je potezom osiromašen, ali to ne govori toliko o Stankoviću koliko o medijskom prostoru. I da, reći da je medijski prostor “osiromašen” ako u njemu nema političara je rečenica zbog koje prokrvari mozak. No, isto tako, činjenica da ukidanje jedne emisije može izazvati takav val negodovanja govori mnogo toga i ništa od toga ne stvara pretjerano lijepu sliku. U tom nedjeljnom terminu zaista nema drugih (djelomično) političkih emisija i to stoji, ali u posljednje dvije godine na prste jedne ruke možete izbrojati političare (jer političari su jedina upitna kategorija gostiju) koji su bili baš pun pogodak i čije intervjue ne biste mogli pogledati u bilo kojoj drugoj emisiji u bilo kojem drugom terminu. Nadalje, teško je povjerovati da svi ti kritičari novog formata iskreno vjeruju da je stari Nedjeljom u 2 bio takav medijsko-politički gigant da će nas ovaj zaokret zauvijek zakinuti. Hrvoje Marjanović za Index.

Danas (09:00)

Dinosauri nisu imali takav svemirski program

Hera nastavlja gdje je NASA stala – istraživat će asteroid koji su prije dvije godine skrenuli s kursa

Hera, svemirska letjelica Europske svemirske agencije, lansirana je kako bi analizirala posljedice NASA-ine DART misije iz 2022., koja je namjerno skrenula asteroid Dimorphos s njegove putanje. Cilj je bio testirati mogu li svemirske agencije zaštititi Zemlju od opasnih asteroida. Hera će 2026. stići do asteroida kako bi proučila krater i svojstva tog nebeskog tijela, što će pomoći u razvoju tehnika za skretanje budućih prijetnji. Znanstvenici naglašavaju da dok je moguća promjena putanje asteroida, izazov ostaje otkrivanje potencijalne prijetnje na vrijeme. BBC