08/10/2024 - Monitor.hr
Danas (16:00)

Brze i kratke

  • Izvan EU, Crna Gora je primila više od 200.000 Ukrajinaca, što je čini zemljom s najvećim brojem ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika u svijetu: “Ljudi su strpljivi i žele pomoći” (N1)
  • Najprijateljskije zemlje u Europi: u vrhu Austrija, Irska i Hrvatska (CN Traveler, N1)
  • Novinarka Bojana Guberac dobila otkaz na Pupovčevoj televiziji zbog pozitivnog priloga o suživotu Hrvata i Srba u Vukovaru, optužila je urednike SNV-ova YouTube kanala Vida TV za mobing, ali i otkriva da SNV-u odgovara poticanje napetosti između Hrvata i Srba (Nacional)
  • Neočekivan show u ‘Dobro jutro, Hrvatska’: Reporterku iz Splita napala vrana u javljanju uživo (tportal)
  • U Istri prva hrvatska škola za majstore pizze (HRT)
  • Policija jutros kažnjavala vozače koji su ‘zapeli’ u raskrižju Vukovarske i Savske, do toga obično dolazi zbog nesmotrenosti vozača, loše procjene ili nepoznavanja prometnih pravila, pa uđu u raskrižje iako vide da iz njega neće moći izaći na vrijeme zbog gužve, ali i zbog nedovoljne preglednosti raskrižja (tportal)
  • Znanstvenici John Hopfield i Geoffrey Hinton osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku 2024. za otkrića i izume koji omogućuju strojno učenje unutar umjetnih neuronskih mreža (tportal)
Danas (17:00)

I orali i kopali

Regenerativna poljoprivreda: sustav koji oponaša prirodne cikluse je i puno otporniji u odnosu na klasični

Cilj dizajniranja prostora je obnova degradiranih zemljišta, povećanje bioraznolikosti, obnova primarne proizvodnje i smanjenje stakleničkih plinova. Biointenzivan uzgoj povrća i regenerativna poljoprivreda naglasak daju na ulaganje u plodnost tla. Koristi se velika količina komposta, posebni alati, gredice su standardizirane, gusto postavljene. Radi se o sustavu koji oponaša načela u prirodi, kružne procese organskih tvari i vode. Sve u svemu, riječ je o iznimno učinkovitom sustavu uzgoja. HRT donosi priču o ljudima koji su se ohrabrili i započeli s projektima koji uvijek ne jamče uspjeh i zaradu. No, uspjeli su i zadovoljstvo je veliko.

Danas (16:00)

Majstorske manipulacije

Automehaničarske prevare: “Ulupaš tisuće, a poprave ti auto dijelom od 37 eura”

Neetični mehaničari koriste neznanje klijenata kako bi naplatili nepotrebne popravke. Uobičajene prevare uključuju zamjenu dijelova koji nisu oštećeni, korištenje zamjenskih dijelova niske kvalitete, napuhavanje radnih sati i naplate bez prethodnog odobrenja. “Mušterije kažu ‘Uložio sam 2.250 eura u ovaj automobil, još uvijek nije popravljen, još uvijek stvara buku’, a mi ga na kraju popravimo s dijelom od 37 eura” – kaže jedan američki automehaničar. Vozačima se savjetuje da istraže problem, zatraže ponudu unaprijed i konzultiraju više servisa kako bi se zaštitili od prevara. Dnevno

Danas (15:00)

Zločesti, a ne lukavi lisac

Moskaljov: Izjave ministra Fuchsa vezane uz slučaj dječaka zlostavljača su skandalozne

Prosvjed roditelja zato što je, bez njihova znanja, u školu njihove djece prebačen dječak koji je verbalno i fizički zlostavljao učenike u drugoj školi te je nastavio sa zlostavljanjem i u novoj sredini, ministar obrazovanja opisuje kao balvan-revoluciju i ne pruža nikakvo rješenje koje bi u dogledno vrijeme zaustavilo zlostavljanje. Takav ministar u sustavu obrazovanja nema što raditi. Smatra li on da su roditelji koji štite svoju djecu od zlostavljača jednaki četnicima koji su postavljali balvane na ceste i kasnije krenuli u krvavi pokolj po Hrvatskoj? Pa kakvo je to ponašanje i kakav je to rječnik jednog ministra prema roditeljima koji su sami, kao i njihova djeca, žrtve zlostavljača kojem sustav ne može stati na kraj. Vanja Moskaljov za tportal

Danas (14:00)

Nema više najboljih zemljišta u Monopolyju za privilegiranog igrača

Google proglašen monopolistom, slijedi moguće ‘razbijanje’ tvrtke

Ministarstvo pravosuđa SAD-a izborilo je antimonopolsku presudu protiv Googlea, označivši ga monopolistom u internetskom pretraživanju. Sudac Amit Mehta sada će odlučiti o mogućim mjerama, uključujući ograničavanje ugovora ili razbijanje kompanije. Strukturne mjere poput razdvajanja Chromea ili Androida su rijetke, ali moguće. EU je već godinama bezuspješno pokušavala obuzdati Googleovu dominaciju. Uz nove prijetnje iz AI sektora i rastuće konkurente poput OpenAI, slučaj bi mogao imati dalekosežne posljedice za tehnološke gigante i buduće start-upove. Lider

Danas (13:37)

Nakon devet godina Hrvoje Šalković vraća se na književnu scenu romanom Babići

Danas (13:00)

Sve što se da naplatiti, naplati

HNB želi neujednačenim bankarskim naknadama stati na kraj, traže od banaka da definiraju metodologiju

Banke tradicionalno najviše zarađuju na naknadama za platni promet, druge po važnosti su naknade vezane uz kreditne kartice, a treće po udjelu u prihodima su naknade za vođenje računa. Kako bi konačno uveo red u područje naknada, HNB je krajem lipnja poslao okružnicu bankama, kojom je zatražena uspostava metodologija kojima će se definirati kako se utvrđuju naknade. Za to im je postavljen rok od šest mjeseci. Tarife bankarskih naknada javno su dostupne, ali zbog neujednačenosti usluga nije ih lako komparirati. Koristan alat za snalaženje u šumi naknada je preglednik HNB-a. tportal

Danas (12:00)

Brze i kratke

  • Danas se na teritoriju cijele BiH obilježava Dan žalosti povodom katastrofalnih poplava i odrona u kojima je smrtno stradala najmanje 21 osoba, otvorena istraga o kamenolomu, na društvenim mrežama masovno se dijeli snimka “Dolazi li vrijeme za revoluciju?” kojom upozoravaju da su katastrofi doprinijeli ilegalni rad kamenoloma, sječa šuma te gradnja vikendica (Index)
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi u srijedu po prvi puta doputovati u Hrvatsku kako bi sudjelovao na samitu Ukrajina – Jugoistočna Europa u Dubrovniku (N1)
  • Gdje je zapeo povrat razlike u cijeni plina opskrbljivačima? Ministar kaže da još uvijek traje analiza (Forbes)
  • Crveni križ: za pomoć poplavljenoj Bosni i Hercegovini prikupljeno gotovo 150.000 eura, apel za pomoć je i dalje otvoren, svatko može pomoći s donacijama (Nacional)
  • 84 nove lokacije kamera za nadzor brzine. Ima ih i na autocestama (Autonet)
  • Oktoberfest posjetilo šest milijuna i 700 tisuća ljudi, organizator kaže da nije bilo obaranja rekorda, ali da je sve bilo mirno i opušteno (DW)
Danas (10:00)

Umirovljenici, karatisti, ministri, debili i drugi protagonisti

Prime Time: LicemjerISTI

Umirovljenici prosvjeduju, Kajtazi je na jednoj ženi pokazao svoje umijeće u karateru, a u isto vrijeme želi da mu se digne spomenik u karate pozi. Ministar demografije nije zadovoljan kolumnom Ante Tomića, a Milanović i Plenković se svađaju oko (ne)slanja vojnika u Ukrajinu, ali i o tome tko je debil…

Danas (09:00)

Da ne zapinju kotačići

U Južnoj Koreji razvijaju leteća kolica za kupovinu, pogoni je dron

IEEE Spectrum objavio je članak o južnokorejskom izumu koji se tek usavršava. Riječ je o letećim kolicima ili bolje rečeno letećoj paleti pogonjenoj dronom. Iz tog naziva nazvan je Palletrone. On stabilno leti iznad površine i olakšava kretanje po stepenicama ili sličnim površinama koje bi klasičnim kolicima činile problem. Na letećim kolicima i dalje radi Mobilni laboratorij za robotiku Seulskog nacionalnog sveučilišta znanosti i tehnologije. Razina na kojoj se izum trenutno nalazi ne čini ga previše smislenim. Forbes